KOMMENTARER

Valg i Italia 25. september:

Mussolinis flamme brenner ennå i Italia

Den evige ilden som skulle lyse over grava til diktatoren Benito Mussolini, kan utrolig nok komme til å lyse over Italias neste regjering, skriver Einar Hagvaag.

FLAMME: Giorgia Meloni kan bli statsminister i Italia med Benito Mussolinis evige flamme på plakatene til partiet sitt, Italias Brødre. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / NTB
FLAMME: Giorgia Meloni kan bli statsminister i Italia med Benito Mussolinis evige flamme på plakatene til partiet sitt, Italias Brødre. Foto: Flavio Lo Scalzo / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Giorgia Meloni, lederen for partiet Italias Brødre (Fratelli d’Italia - FdI), kan bli Italias statsminister etter det framskutte valget 25. september. Partiets varemerke, eller logo, er en stilisert flamme i fargene til det italienske flagget, grønt, hvitt og rødt - «fiamma tricolore» - som viser partiets historiske røtter.

Etter andre verdenskrig og diktatoren Benito Mussolinis fall, dannet hans overlevende tilhengere fra den «sosiale Salò-republikken» i 1946 Italias Sosiale Bevegelse (MSI), et parti for en autoritær velferdsstat.

Fascist-partiet til Mussolini og all hyllest av Il Duce var forbudt, så MSI måtte fra første dag dyrke det tvetydige til en kunst. Det tok i bruk den trefargede flammen, som skulle være et bilde på den evige ilden som skulle lyse over grava til Mussolini.

Ideologen og lederen Giorgio Almirante, som visstnok fant på symbolet, uttrykte partiets tvetydige standpunkt til Mussolini: «Non rinnegare, non restaurare» - «ikke fornekte, ikke gjenoppbygge».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer