DEBATT

Corona-mutasjoner

Mutasjonene kan endre alt

Hvis vi legger sammen det vi nå vet om mutasjoner, bør vi heller se for oss ei framtid i kontinuerlig unntakstilstand enn en sensommer som et lys i tunnelen.

PROBLEMATISK: Når Camilla Stoltenberg i FHI og helsedirektør Bjørn Guldvog nok en gang går ut med den etterhvert kjente devisen om at «vi må holde ut, for snart er det over», så er dette svært problematisk, skriver innsenderen. Foto: Lise serud / NTB
PROBLEMATISK: Når Camilla Stoltenberg i FHI og helsedirektør Bjørn Guldvog nok en gang går ut med den etterhvert kjente devisen om at «vi må holde ut, for snart er det over», så er dette svært problematisk, skriver innsenderen. Foto: Lise serud / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fra og med midten av januar ble det offentlig kjent at den sørafrikanske, og særlig den brasilianske, varianten kunne unnslippe hittil utviklede vaksiner. Utrolig nok er det først nå at pressen begynner å undre seg over hva dette betyr. Skal det ta like lang tid å dra konklusjonen fra disse premissene eller finnes det andre grunner til at denne mangler?

Premissene er som følger: For det første slås det fast at man hele tiden har hatt gode grunner for å anta at slike varianter vil komme. For det andre hører vi at dagens vaksiner sannsynligvis kan gjøre viruset mindre farlig, men ikke hindre smitte og spredning av (det nye) viruset. For det tredje sies det – til de som da blir bekymret – at det kan lages «oppdaterte vaksiner» innen 6–8 uker for disse nye variantene. Vi må da anta at disse lages for å stoppe nye (farlige) pandemiutbrudd. Hvis en mutasjonsvariant ikke er farlig vil det være liten grunn til å lage en vaksine. Men hva betyr dette?

Hvis vi legger sammen alt dette, bør vi heller se for oss ei framtid i kontinuerlig unntakstilstand enn en sensommer som et lys i tunnelen. Siden helsemyndighetene har ventet (og grunnleggende evolusjonsbiologi tilsier) at tilsvarende varianter vil komme i framtida må vi også anta at de to nye variantene bare er begynnelsen. Dermed er sannsynligheten stor for at vi vil havne i et kontinuerlig gap mellom antall vaksinerte og nye spredninger av nye varianter (vi ikke har vaksinert for).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer