Myten om påskekrim

HVER PÅSKE

pumper forlagene ut kriminalromaner i bøtter og spann. Samtidig følger media - aviser, radio, tv - opp med anmeldelser og intervjuer. Riverton-prisen deles ut like før påske. Dagbladet kunne i år tilby leserne et fyldig krimfokusert Bokbilag der leserne kåret tidenes norske krimhelt, dessuten en ekstra påskeroman som bilag til avisa, Arve Moens glemte klassiker «Døden er et kjærtegn». Ingen skal si at vi ikke er med på å nøre opp under ilden.

LIKE ÅRVISST

som dette medieritualet er skeptikernes røst: Leser folk egentlig krim i påsken? Er ikke dette bare et forlagsjippo? Svaret er ja på begge spørsmål. Fra starten av er fenomenet påskekrim et mediekupp. Direktør i Gyldendal Harald Grieg startet ballet i 1923 med en annonse på oppslagsplass i Aftenposten. «Bergenstoget plyndret i natt,» sto det med fete typer. Man måtte se to ganger på avisa før man skjønte at det dreide seg om en reklame for boka ved samme navn, skrevet av Jonathan Jerv alias Nils Lie og Nordahl Grieg.

81 ÅR SEINERE

leser folk fortsatt krim i påskeferien. De kjøper i hvert fall kriminalromaner. På bestselgerlista denne uka ligger krimromaner på de seks første plassene. Blant de femten bestselgende, skjønnlitterære bøkene, er det bare fire som ikke skriver om forbrytelser. På pocketboklista gjør krimforfatterne enda renere bord, bare tre bøker er ikke-krim.

KRIMKRIGEN

før påske er vunnet av P.D. James, Harlan Coben, Robert Wilson, Liza Marklund og Val McDermid før første nordmann dukker opp på en sjetteplass: Rune Timberlid. Hvem er det? Jo da, vi kjenner ham her i Dagbladet, hvor han jobbet som redaksjonssekretær før han ble redaktør for Firda, informasjonssjef i Lotteritilsynet og omsider redaktør for Sogn Avis. «Priseld» er Timberlids tredje roman på klingende nynorsk; en original pocket på Selja Forlag om ran på malerier av Jølster-kunstneren Nikolai Astrup og mye annet snusk. Politimannen Rolf Randen får nok å styre med. Og før påske har Timberlid solgt mer enn Jo Nesbø og Harry Potter. Ikke dårlig!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.