LEDER

Baneheia-saken:

Nå begynner det

I dag er den første dagen av Viggo Kristiansens liv som frifunnet. Men vi bør være langt fra slutten på Baneheia-saken.

SKOLEBILDET SOM BLE BRUKT DEN GANG: Viggo Kristiansen var 21 år da han ble siktet for drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen i Baneheia i Kristiansand begått i mai 2000. Da han slapp ut av fengsel, hadde han sonet mer enn halve sitt liv. Foto: Photoline / NTB
SKOLEBILDET SOM BLE BRUKT DEN GANG: Viggo Kristiansen var 21 år da han ble siktet for drapene på Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Sørstrønen i Baneheia i Kristiansand begått i mai 2000. Da han slapp ut av fengsel, hadde han sonet mer enn halve sitt liv. Foto: Photoline / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

– Viggo Kristiansen, født 24. mai 1979, frifinnes for post én til tre i tiltalebeslutningen av 16. februar 2001. For forholdene som er endelig avgjort ved Kristiansand byretts dom av 1. juni 2001 dømmes Viggo Kristiansen til fengsel i ti, 10, måneder. Soningen er utholdt, sa dommer Tonje Vang.

Hun hadde torsdag bedt alle i salen ved Borgarting lagmannsrett om å reise seg før den historiske domsslutningen ble lest opp. Dette er den endelige frifinnelsen av Viggo Kristiansen for drapene i Baneheia. Han har sonet nesten 21 år i fengsel, og kjempet en lang og seig kamp for gjenopptakelse. Et av norgeshistoriens groveste justismord er med dette et faktum. Men ingen av ansiktene til Kristiansen, hans forsvarere, statsadvokatene eller de etterlattes bistandsadvokater viste noen tegn på at dette var en gledelig dag. Sakens alvor rammet inn den høytidelige stunden.

Viggo Kristiansen uttrykte det best selv, i et brev lest opp av hans forsvarer Bjørn André Gulstad på den påfølgende pressekonferansen med Viggo Kristiansens forsvarere og støttespillere:

«Den 19. mai 2000 ble to uskyldige barn frarøvet livet. Deres etterlatte har siden måttet leve med en sorg og en smerte som er mye verre enn den krenkelsen og påkjenning det har vært for meg å sone 21 år i fengsel for en forbrytelse jeg ikke begikk. Selv med den smerte og avmakt jeg har levd med siden pågripelsen og senere domfellelse, så klarer jeg å se hvor opprivende det må ha vært for de etterlatte å bli fortalt at den ene av de to dømte gjerningsmennene likevel ikke var skyldig.»

Kristiansens uttalelse levnet samtidig ingen tvil om hvor tøft dette har vært for ham «hvert sekund, hvert minutt, hver time, hver dag, hver uke, hver måned og hvert år i 21 år». Framover har han behov for å unngå pressen:

«Nå ber jeg om fred og ro i forsøket på å stable på beina et liv som jeg har fått utsatt i 22 år. I dag starter resten av livet.»

Kristiansen fortjener den roen, og han fortjener også en klekkelig oppreisningserstatning for den urett som er begått mot ham. I dag er den første dagen av Viggo Kristiansens liv som frifunnet. Men vi bør være langt fra slutten på Baneheia-saken. Den skade på tilliten til rettsstaten som en slik sak gjør, krever imidlertid mer.

Nå må en grundig granskning avklare hvordan det kunne skje at en mann sonet 20 år i fengsel for en dom som han ikke skulle fått. Hver stein må snus for å finne ut av hvordan dette kunne skje og hvordan vi kan unngå at det skjer igjen. Systemet som skal garantere rettssikkerhet, gjorde det ikke og må forbedres.

De etterlatte fortjener også svar. Som dommer Vang sa det, rettsstaten har heller ikke klart å ivareta hensynet til foreldrene til Lena Sløgedal Paulsen og Stine Sofie Austegard Sørstrønen. I dag er to menn frikjent for det ene drapet. Nå som retten har slått fast at det ikke er bevis som med sikkerhet slår fast at det var to gjerningsmenn i Baneheia, må etterforskningen ha en gjenopptakelse av Jan Helge Andersens frifinnelse for drapet på den ene jenta som mål. Kun en full ny rettsprosess kan sikre de svar de etterlatte søker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer