LEDER

Dagbladet mener:

Nå blir alt verre

En ny SSB-rapport viser at den økonomiske veksten kommer til å bremse kraftig. Det gjør vondt verre for de som har minst fra før.

BREMSER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holdt foredrag om den økonomiske situasjonen og hvilket bakteppe for statsbudsjettet neste år. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
BREMSER: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) holdt foredrag om den økonomiske situasjonen og hvilket bakteppe for statsbudsjettet neste år. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Går det godt eller dårlig i norsk økonomi? Det kommer helt an på hvem du spør.

Overordnet, eller makroøkonomisk, går det nemlig veldig godt på mange felt. Arbeidsledigheten er svært lav, og bedriftene produserer for fullt.

Samtidig opplever vi uvanlig høy prisvekst, noe som gjør at sentralbanken har satt opp styringsrenten for å få bukt med inflasjonen. Det betyr at rentene på boliglån har gått kraftig opp. En vanlig husholdning vil sitte igjen med mindre penger å rutte med i år fordi prisene stiger mer enn lønningene. Mange vil ha store utfordringer med å få endene til å møtes.

Da er det selvsagt bare en mager trøst at veksten i økonomien er tilbake. Dessverre kommer også den trenden til å bremse.

Så seint som i juni slo SSB fast at Norge skulle være i en økonomisk høykonjunktur de nærmeste åra – altså en periode med høyere økonomisk vekst enn det som er trenden.

Nå har situasjonen «forverret seg» om vi skal tro SSB, som slår fast at vi er på vei inn i en periode med lavere økonomisk vekst. Bred prisvekst, økte renter og svakere vekstutsikter internasjonalt gir lavkonjunktur i Norge de nærmeste åra. Styringsrenta skal likevel opp ytterligere 1 prosentpoeng i år for å dempe den høye inflasjonen, skriver SSB i en rapport som ble publisert forrige uke.

Bruttonasjonalprodukt (BNP) for Fastlands-Norge, altså den økonomiske veksten i Norge dersom vi holder utenfor olje og gass, spås til å vokse med 3,2 prosent i år. Etter det bremser veksten. SSB spår at veksten kommer ned i 0,8 prosent i 2025.

Med lavere økonomisk vekst øker arbeidsledigheten. Flere titusen nordmenn kommer til å bli en del av arbeidsledighetsstatistikken de nærmeste åra.

Det viser det vanskelige med å håndtere en krevende økonomisk situasjon. For at prisene ikke skal stige for mye, må tempoet i økonomien ned, men det betyr også at vi står i fare for å sende folk ut i arbeidsledighet.

Derfor mener vi at staten har et særlig ansvar for hvor økonomien skal kjøles ned. De storstilte investeringene i ny oljeleiting og nye motorveier er med på å drive opp temperaturen i norsk økonomi, og gjør igjen at sentralbanken må bremse økonomien som helhet ved å øke styringsrenten.

Å kjøle ned hele økonomien har store konsekvenser for de menneskene som med det havner utenfor arbeidslivet. For en Arbeiderparti-ledet regjering som smykker seg med slagordet «Arbeid til alle er jobb nummer én», bør den nye SSB-rapporten være en påminner om at økonomiske nedgangstider rammer skjevt. Det er som regel de som har minst som rammes hardest uansett.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer