LEDER

Nå eier hun problemet

Utviklingen i Oslo fengsel er forferdelig, og må stoppes. Justisminister Emilie Enger Mehls besøk gir de innsatte og ansatte et begrunnet håp om hjelp.

OSLO FENGSEL: Justisminister Emilie Enger Mehl besøkte Oslo fengsel denne uka. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
OSLO FENGSEL: Justisminister Emilie Enger Mehl besøkte Oslo fengsel denne uka. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Torsdag denne uka var justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) på besøk i Oslo fengsel, etter en serie artikler i Dagbladet. Dermed fikk hun med egne øyne se den begredelige tilstanden i det eldgamle fengselsbygget. Hun fikk også hørt historiene fra de ansatte som forteller om konsekvensen av lav bemanning og kummerlige soningsforhold: Mer trusler, mer vold og usikkerhet.

Med besøket har hun tatt eierskap til problemet. Det er gledelig, men det forplikter.

MØTTE FENGSELSBETJENTENE: Justisminister Emilie Enger Mehl fikk møte ansatte i Oslo fengsel, som har fortalt om alvorlige forhold gjennom en artikkelserie i Dagbladet. Video: Jostein Sletten / Dagbladet TV Vis mer

For å forstå problemene i Oslo fengsel, må en ta inn over seg den menneskelige dimensjonen. Isolasjon kan raskt ødelegge den psykiske helsa. I Oslo fengsel er graden av innelåsning helt uforsvarlig høy. Mens innsatte i norske fengsler i snitt tilbringer 8 timer utenfor cella hver dag, er snittet i Oslo fengsel 3,9. De innsatte får heller ikke tilgang til medisinske avtaler til rett tid, og får dermed også fysiske tilleggsbelastninger.

Vi har kanskje et inntrykk av at fengselsopphold er både korte og relativt behagelige i Norge. Mehl har nå fått se at ropet om ressurser ikke bare er en sedvanlig budsjettkrangel, men at det handler om liv og helse for de i samfunnet vi har bestemt å frarøve friheten – og de vi har satt til å vokte dem.

Det norske samfunnet har gjennom flere tiår dyrket tanken om at fengsler skal rehabilitere mennesker - ruste dem for livet utenfor murene. Motivet hviler på både et samfunnsøkonomisk og humanitært fundament.

Dette er fagre ord og ambisjoner som sikkert har vært realisert i for liten grad. Forholdene i Oslo fengsel viser likevel noe nytt:

Deler av fengselsvesenet vårt har nå nesten helt måttet forlate ambisjoner om rehabilitering. Det handler i stedet om å forsøke å ødelegge menneskene som sitter der, minst mulig. Det får også konsekvenser for de ansatte, som får en hard og brutal arbeidssituasjon.

Det er en forferdelig utvikling, og den må stoppes.

Emilie Enger Mehl sier at det ikke er mulig å løse dette over natta. Hun viser samtidig til økte bevilgninger i tilleggsbudsjettet regjeringen vedtok etter at den overtok i fjor høst, og til statsbudsjettet som kommer i oktober. Der vil det bli vanskelig å finne penger for en regjering som må holde igjen for ikke å øke presset på økonomien.

Denne saken bør være blant de som prioriteres. Mehls tur til fengselet gir de innsatte og ansatte et begrunnet håp om hjelp.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer