Miljøpolitikk

Nå eller aldri for Norge

Den raske utviklingen i Kina plasserer landet i spissen for verdens skifte mot aktiv grønn industripolitikk.

LEDER AN: Ved utgangen av 2016 hadde Kina utviklet 29 prosent av verdens patenter innen fornybar energi, skriver innleggsforfatteren. Foto: GREG BAKER / AFP)
LEDER AN: Ved utgangen av 2016 hadde Kina utviklet 29 prosent av verdens patenter innen fornybar energi, skriver innleggsforfatteren. Foto: GREG BAKER / AFP) Vis mer
Publisert

Flere land satser hardt på å utvikle sin egen klimaomstillingsindustri. Norsk industri vil få problemer i det grønne industriskiftet uten en mer aktiv industripolitikk. Advarselen kommer fra professor John Mathews, ekspert på grønn industriutvikling i en ny rapport for Manifest Tankesmies prosjekt Grønn Industri 21. Det haster for norske politikere, som må lære fra de landene som nå går i spissen for det grønne industriskiftet, hevder professoren.

Omstillingen til en utslippsfri global økonomi krever at store mengder ny teknologi erstatter nåværende fossilbaserte systemer. Land som Norge har dermed en mulighet til å finne en ny motor som kan drive økonomien etter oljen, innen sektorer som for eksempel karbonfangst og -lagring, havvind, hydrogen, fossilfri skipsfart og batteriproduksjon. Men for å gripe den sjansen kreves en ambisiøs og aktiv industripolitikk.

I flere land og politiske leirer har industripolitikk blitt aktualisert av klimakrisen og den økonomiske omstillingen som den tvinger fram. Jennifer Harris og Jake Sullivan, tidligere rådgivere for Clinton og i dag rådgivere for Biden, skrev i fjor at «å ta til orde for industripolitikk ble tidligere ansett for å være pinlig – nå bør det betraktes som noe åpenbart (...) Den viktigste geopolitiske grunnen for å gå tilbake til industripolitikk, er klimaendringene.»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer