KOMMENTARER

Nå endres norsk oljepolitikk

Ikke si det til noen, men den styrte avviklingen av norsk olje- og gassvirksomhet er i praksis i gang. Valgkampen har vist at innstrammingene kan bli ganske kraftige, skriver Geir Ramnefjell.

ET KOMPROMISS TRER FRAM: I løpet av valgkampen har det blitt tydelig at Erna Solberg og Jonas Gahr Støre er på vei mot et kompromiss med miljøpartiene om innstramming i leting etter olje- og gass. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ET KOMPROMISS TRER FRAM: I løpet av valgkampen har det blitt tydelig at Erna Solberg og Jonas Gahr Støre er på vei mot et kompromiss med miljøpartiene om innstramming i leting etter olje- og gass. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er rart hvor fort det kan gå. Det som for ganske kort tid siden virket fullstendig umulig, skjer nå høyst sannsynlig etter valget. Det blir delvis stans i leting etter olje og gass på norsk sokkel.

Hvordan kan en være så sikker?

I to omganger i sommer har mediene avslørt planer i de politiske partiene om innstramming i letevirksomheten. Først hos oss i Dagbladet i slutten av juni, både i nyhetssaker og med oppfølgende kommentar og analyse. Så i bransjenyhetsstedet Upstream i midten av august, hvor også oljeselskaper og fagforeninger bekreftet at innstramminger var på vei.

Innstrammingene vil være et resultat av et politisk kompromiss. Både Høyre og Arbeiderpartiet, på hver sin side av den politiske midtstreken, ser seg nødt til å komme klimapartiene i møte. Riktignok har kildene i sakene vært anonyme, og verken Ap eller H har villet bekrefte meldingene om en ny utvikling i letepolitikken. Begge partier har likevel vært uklare, og det framstår bevisst.

Torsdag denne uka kom dessuten en nyhet fra Equinor som langt på vei bekrefter hele saken. Det delvis statlige eide selskapet, den dominerende aktøren på norsk sokkel, sier at selskapet godt kan slutte med en del av letevirksomheten - den som foregår i umodne områder der kunnskapen om geologien er mer begrenset.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer