DEBATT

Munnbind på skolen

Nå er det alvor!

Tiden er inne til å anbefale bruk av munnbind for elever og lærere hele skoledagen, ikke bare på vei til og fra skolen.

KAN LÆRE: Man venner seg veldig fort til å ha på munnbind, og vi nekter å tro at barn ikke skal kunne lære det. Vi mener derfor at barna bør bruke munnbind fra barneskolen, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
KAN LÆRE: Man venner seg veldig fort til å ha på munnbind, og vi nekter å tro at barn ikke skal kunne lære det. Vi mener derfor at barna bør bruke munnbind fra barneskolen, skriver innsenderne. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Lærer Linda Salomonsen skrev et debattinnlegg i Aftenposten 14. august 2020 om sin bekymring for coronasmitte i skolen. Vi gir henne vår fulle støtte.

Så langt har ikke lærere vært mer utsatt for coronavirus enn andre yrkesgrupper. Det er som ventet, for lærerne har arbeidet digitalt denne våren, frem til de siste ukene før ferien, da det var lite smitte i Norge.

Men nå er det alvor. Viruset har eksplodert blant unge i Oslo denne sommeren, og man har tidligere sett at når det opptrer smitte på skoler er det ofte mange involverte. Oslo er rød sone, og vi kan når som helst vente større utbrudd på flere skoler. Mange lærere, særlig de eldre, er veldig bekymret for å bli smittet på jobben.

Det er vanskelig å opprettholde avstandsregler på en skole. Mange elever skal gå i de samme trappene og dørene hvert friminutt. Kohorter kan ikke opprettholdes effektivt da hver lærer er involvert i flere klasser, og elevene skifter grupper i løpet av skoledagen.

Håndvask og desinfeksjon er det letteste å gjennomføre, men man regner nå med at dråper gjennom luft er den viktigste smitteveien. CDC (Centers for Disease Control and Prevention) i USA har beregnet at halvparten av all Covid-19-smitte kommer fra smittebærere som ikke har symptomer, så det å holde seg hjemme ved sykdom vil hjelpe, men det er ikke nok til å hindre at smitteutbrudd kan forekomme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.