KOMMENTARER

Corona

Nå er det full forvirring

Og det blir bare verre.

Nå er det full forvirring
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

I elleve måneder har vi ventet ivrig på neste pressekonferanse, nesten hver eneste dag. Erna Solberg, Raymond Johansen, Bent Høie, Camilla Stoltenberg, Bjørn Guldvog og de andre myndighetspersonene har tålmodig tegnet og forklart stadig skiftende regler, påbud og anbefalinger. Vi har endret livene våre på deres ordre. Lenge gikk det veldig bra.

Nå er det full forvirring. De siste to ukene har begrepene «ring 1» og «ring 2» blitt innført for å forklare de nasjonalt bestemte, regionale tiltakene innført rundt lokale utbrudd av muterte coronavirus. Etter at Nordre Follo ble stengt ned og kommunene rundt ba regjeringen koordinere tiltakene, fikk vi altså et nytt nivå å forholde oss til – i tillegg til de nasjonale og kommunale tiltakene. De finnes fremdeles i tillegg til dette nye tredje. Ringene er fleksible, i den forstand at enkelte kommuner stadig går inn og ut av de ulike ringene. Og de er overlappende, slik at noen kommuner er i ringer med ulike tiltaksnivå rundt ulike lokale utbrudd. At hovedansvaret for smittevernberedskapen ligger til kommunene er riktig og viktig, men gjør den sentrale kommunikasjonen ekstra krevende.

Hodet mitt holdt på å eksplodere, da jeg tirsdag forsøkte å forstå hva Helsedirektoratets faglige råd til myndighetene etter utbruddet i Halden kunne bety for meg. Der sto ikke kommunene listet opp, og jeg klarte ikke å forstå om Oslo var «ring 1» eller ikke. Men ordene «Alle bør unngå besøk og sammenkomster i private hjem» lyste mot meg. Dagen før besøksforbudet her endelig skulle lettes, barna skulle få trene igjen for første gang på flere måneder og skolene kunne gå fra rødt til gult nivå.

Alt jeg ønsker meg er en tekstmelding fra Bent Høie eller Raymond Johansen hver morgen – som forteller meg hva jeg kan gjøre i dag. Om barnet kan trene. Kan hun leke med vennene i parallellklassen? Kan jeg møte søstera mi? Og er sportsbutikken og kafeen åpen eller stengt?

Opera, kino, fest og kontor virker allerede som en fjern drøm, håndhilsing og klemmer som en parallell virkelighet. Jeg sjekker Helsenorges og Oslo kommunes corona-nettsider, helsemyndighetenes faglige råd til regjeringen og Dagbladets oversikt over hvilke råd som gjelder nå kontinuerlig.

Men: Vi som gjerne vil følge både byrådslederens og helseministerens ordre til punkt og prikke sliter nå med å forstå hvilke regler som gjelder.

Det er ikke fordi de gjør en dårlig jobb, tvert imot er det gjort mye imponerende kommunikasjonsarbeid de siste elleve månedene. De beste målene på det er at folk flest følger rådene, tiltakene virker etter hensikten og at tilliten til myndighetene har økt under pandemien.

Noen glipper har det vært. Statsministeren håndhilste nesten på FHI-direktøren en gang for lenge siden. Helsedirektøren bommet i høst på antall gjester tillatt på arrangementer med faste seter i Oslo. Byrådslederen sa også noe feil på en pressekonferanse om et tiltak jeg ikke lenger husker. Nå er det også lett å se at «gule land» er bedre kommunikasjon enn «grønne land», og at lettelser planlagt flere dager fram i tid må ta høyde for mulige nye utbrudd. Både nasjonale og lokale myndigheter kan dessuten med fordel vurdere å bruke visuelle virkemidler på pressekonferansene.

Men i hovedsak har representantene for ansvarlige myndigheter ikke bare holdt styr på de ulike tiltakene selv, men også forbilledlig pedagogisk forklart både tiltakene og bakgrunnen for dem for oss andre. Det er viktigere enn noen gang. Hvis vi ikke forstår hvorfor, forsvinner lojaliteten til strenge tiltak med prioriteringer som ikke alltid står logisk i forhold til hverandre. Det er slikt som gjør folk sinte. Det er dette som er tiltakstrøtthet.

Mange er lei nå. Statsministerens politiske rådgiver Peder Egseth var allerede i april så lei at han inviterte regjeringskolleger til utepils på Nesodden. Nordmenn med hytte i Sverige har tatt Staten til retten - og vant i tingretten. Ungdommene våre er så lei seg at helsemyndighetene mener det er akutt fare for deres psykiske helse. Og hjelpetilbudene for utsatte grupper melder at vi har stor grunn til å frykte hva som skjer bak lukkede dører landet rundt.

Derfor må tiltakene hele tida nøye vurderes, slik at byrden måles opp mot forholdsmessigheten. Tiltakene må justeres hver gang situasjonen endrer seg – og det gjør den fra dag til dag. Det betyr at butikker og restauranter må vekselvis åpnes og lukkes, vi må alltid invitere med forbehold og heller ikke denne våren er tida for store bryllup. Kommunikasjonsfaglig blir utfordringene bare verre. Regjeringen bør ta en gjennomgang av kommunikasjonen for å sikre at forvirringen ikke øker.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer