DEBATT

Valget i Tyskland:

Nå er det spennende tider

Bak de unge tyske velgeres omfavnelse av liberale FDP og De grønne ved forbundsdagsvalget kan vi skimte et lavmælt opprop for en grønn og liberal fornyelse av Tyskland.

ETTER MERKEL: I det tyske valget stemte hele 45 prosent av førstegangsvelgerne gul-grønt. I gruppen 18 til 29 år, nesten like mange, 41 prosent. Til sammenligning utgjorde den samlede oppslutningen om de to «store folkepartiene» (Sosialdemokratene og Merkels CDU/CSU), i samme aldersgrupper, henholdsvis 25 og 28 prosent, skriver innsenderen. Foto: Jan Woitas / Reuters / NTB
ETTER MERKEL: I det tyske valget stemte hele 45 prosent av førstegangsvelgerne gul-grønt. I gruppen 18 til 29 år, nesten like mange, 41 prosent. Til sammenligning utgjorde den samlede oppslutningen om de to «store folkepartiene» (Sosialdemokratene og Merkels CDU/CSU), i samme aldersgrupper, henholdsvis 25 og 28 prosent, skriver innsenderen. Foto: Jan Woitas / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Hallo! Det kan jo også skapes noe helt nytt». Sitatet stammer fra Robert Habeck, likestilt leder med Annalena Baerbock i partiet De grønne. Ordene falt på en pressekonferanse mandag 27. september, dagen etter valget, som et spontant svar på et standardspørsmål om mulig sonderinger med de tradisjonelle store partiene, sosialdemokratene SPD og de kristendemokratiske søsterpartiene CDU/CSU.

Det var allerede under pressekonferansen klart at det første som ville skje etter valget var noe helt nytt: FDP og De grønne hadde bestemt seg for at de to skulle møtes først, for å sondere mulighetene for at de sammen kan lede an i fornyelsen av Tyskland. Sammen vil de dermed kunne bestemme om Tyskland vil få en ny regjering ledet av SPDs Olaf Scholz eller CDUs Armin Laschet.

Fremgangsmåten vitner om at begge partier har tatt viktig lærdom fra det feilslåtte forsøket på å danne en såkalt Jamaica-koalisjon (samarbeid mellom disse to og CDU) for fire år siden.

Det første møtet mellom FDP og De grønne ble avholdt onsdag 29. september og de fleste signalene tyder på at de gule og de grønne ikke ser noen uovervinnelige problemer med å gjøre alvor av en felles ambisjon, basert på en felles erkjennelse: Det er de to som sammen representerer det fremtidsrettede håpet om en lenge påkrevd liberal og grønn transformasjon av Tyskland. Beviset finner vi i stemmeandelen til de to partiene blant velgere under 30 år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer