STORTINGET (Dagbladet): En fersk meningsmåling Norstat har gjort for Dagbladet viser en etterlengtet framgang for Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet.
Erna Solbergs Høyre går ditto (og enda litt mer) tilbake, mens Frp gjør sin dårligste måling på over ett år.

Nå rakner det
Alle endringene er innafor feilmarginen. Målingen bekrefter likevel to trender.
Den første: Sammenliknet med stortingsvalget i 2021, har velgerne gått i hopetall fra det som en gang var landets desidert største parti på meningsmålingene, Arbeiderpartiet, til Høyre.
I alt 175 000 velgere finner veien fra de to regjeringspartiene til Erna Solbergs parti. Lojaliteten er, ikke sjokkerende, skuffende lav for både Senterpartiet og Arbeiderpartiet.
Men fortsatt er gjerdet et av Støres største problemer. Støre mister på denne målingen flere velgere til gjerdet enn han gjør til Høyre. Det er, trist nok, noe av det mer positive han kan lese ut av denne meningsmålingen.
Nesten 38 prosent av Ap's 2021-velgere er nå usikre på hva de skal stemme. For Senterpartiet er tallet 25 prosent.
Det er tross alt bedre enn at de er sikre på å stemme noe annet.
Den andre trenden er Frp's stadige fall på meningsmålingene. Frp gjør nok en gang en svak måling, og bekrefter dermed den nedadgående tendensen partiet har hatt siden i høst. I september i fjor noterte Frp et gjennomsnitt på målingene på 14 prosent ifølge nettstedet Pollofpolls. På denne målingen er tallet 9,8.
Noe litt mer uvanlig enn dårlige tall for Ap og Sp, er Industri- og næringspartiets (INP) vekst. På denne målingene får partiet 3,6 prosent av stemmene og er med det større enn KrF.
Partiet henter over 70 000 velgere fra Senterpartiet og Frp og ville med dette valgresultatet vært inne med én representant på Stortinget.
Det kan by på trøbbel for Sylvi Listhaug. Om litt over ei uke samles Frp til årets landsmøte. I hennes egne rekker hinter stadig flere topper om misnøye med partilederen sin.
De mener hun ikke har noen god plan for å sørge for at partiet igjen kan sitte med regjeringsmakt etter stortingsvalget i 2025. Det kan se ut som velgerne i viss grad er enig i det.
Trygve Slagsvold Vedum er kanskje noe mer håpefull for tida. Som jeg tidligere har skrevet om, øyner Senterpartiet nå en mulighet til å vokse på den vordende EU-debatten som ble sparket i gang av Erna Solberg på Høyres landsmøte.
Meningsmålingene viser fortsatt et klart flertall av norske velgere som ikke vil ha EU-medlemskap. Hvis EU-saken blir potent og viktig nok, vil Vedum prøve å sope dem inn til å legge Senterpartiets stemmeseddel i valgurnen ved neste valg.
Det er likevel et halmstrå og en risikabel strategi. EU-debatten kan dø like fort som den startet. Senterpartiet må finne noe annet å mobilisere på.
Hva planen skal være for Arbeiderpartiet virket derimot helt uklart. Partiet forbindes nå først og fremst med interne stridigheter og et spill om hvem som skal sitte i ledelsen.
Velgerne stemmer jo ikke først og fremst på partier som krangler med seg selv.
I tillegg ulmer en ny debatt i forkant av Ap-landsmøte om den såkalte arbeidslinja. Flere partitopper har tatt til orde for en kraftig økning i sosialytelsene, slik som uføretrygden.
Dyrtida plager fortsatt regjeringen, og strategien om å kommunisere en trygg økonomisk styring har foreløpig ikke gitt de store gevinstene. Om Jonas Gahr Støre må gi slipp på den strategien etter partiets landsmøte, vil tida vise.
Erna Solberg ville måtte hatt med hele den borgerlige familien sin for å stable på beina et flertall. Høyre, Frp, Venstre og KrF gir til sammen 86 mandater. Én mer enn det som kreves for flertall. Det er et mindre trygt flertall enn det tidligere målinger har vist.
På en rekke andre målinger som spør folk hva de vil stemme i lokalvalget, ser vi at Arbeiderpartiet og Senterpartiet ligger betydelig høyere enn på de nasjonale stortingsmålingene. Der er gapet mellom Arbeiderpartiet og Høyre ofte mye mindre.
Dermed finnes det en mulighet for at Jonas Gahr Støre kan gå med hodet hevet etter valgresultatene tikker inn på valgnatta, selv om han ligger an til å tape makta i mange store byer.
Akkurat nå ser Støres fremste håp ut å være at han gjort flere velgere usikre på Ap enn de han har sendt inn i hendene til Erna Solberg. Nå må han hente dem ned fra gjerdet.
PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.