DEBATT

Studiestøtte:

Nå er jeg sint og blakk

Arbeiderpartiet hadde økt studiestøtte som et del av sitt partiprogram for valget i år – og gikk bort fra det så fort seieren var i boks.

TIL NESTE GANG: Jeg skal ikke skjelle deg ut, Jonas. I stedet vil jeg heller vise deg noen tall som du kan ha i bakhodet neste gang du vurderer å svikte studentene igjen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Annika Byrde / NTB

TIL NESTE GANG: Jeg skal ikke skjelle deg ut, Jonas. I stedet vil jeg heller vise deg noen tall som du kan ha i bakhodet neste gang du vurderer å svikte studentene igjen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Annika Byrde / NTB

Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Kjerstin Irgens Utler
Kjerstin Irgens Utler Vis mer

Jeg har lyst til å si at jeg ikke er sint. Bare veldig, veldig skuffet. Men jeg er sint. Og blakk. Arbeiderpartiet hadde økt studiestøtte som et del av sitt partiprogram for valget 2021 – og gikk bort fra det så fort valgseieren var i boks.

CORONA: Regional direktør i WHO Europa, Dr Hans Henri P. Kluge kom med klare råd for å forhindre coronasmitten i Europa. Vis mer

Vi som er studenter i dag har en studiestøtte som ligger under fattigdomsgrensa i Norge – midt i en pandemi og en strømkrise. Men jeg skal ikke skjelle deg ut, Jonas. I stedet vil jeg heller vise deg noen tall som du kan ha i bakhodet neste gang du vurderer å svikte studentene igjen.

Så la oss starte med nettopp et tall som blir nevnt i statsbudsjettet for 2021–2022 – nemlig det at studiestøtten har økt med 15 200 kroner siden 2014. Da vil jeg gjerne vise deg et tall til, denne gangen hentet fra SSB sin årlige leiemarkedsundersøkelse for 2014 og 2020. For, i 2014 var gjennomsnittsprisen for leie av et rom i ett år i Norge 70 200 kroner. I 2020 var gjennomsnittsprisen for dette 111 840 kroner.

For å gjøre det litt enklere så har jeg regnet ut økningen for deg – den er på 41 640 kroner. Studiestøtten har altså økt med 15 200 kroner i denne perioden, samtidig som gjennomsnittsprisen for leie har økt med 41 640 kroner. Så da vil jeg stille deg dette spørsmålet, Støre: Vil du opprettholde et system som plasserer studentene 108 850 kroner under fattigdomsgrensa?

Et annet viktig tall: Arbeidsmengden på et studie tilsvarer en 100 prosent stilling. Det er viktig at vi får muligheten til å jobbe med vårt studie på fulltid for å få det læringsutbytte vi trenger. Likevel jobber omtrent 70 prosent av alle studenter ved siden av studiene. Og, ifølge Studentenes helse- og trivselsundersøkelse får 37 prosent av studenter hjelp hjemmefra.

Det er med andre ord helt tydelig at flertallet av studenter må nedprioritere studier til fordel for jobb. Med mindre de har foreldre med økonomisk kapasitet til å hjelpe dem, så klart. Så husk gjerne tallene 70 prosent og 37 prosent, så har vi kommet et stykke på veien.

Men du begynner kanskje å gå lei av disse utallige innleggene som forteller deg gang på gang hvordan studentene har blitt sviktet av regjeringen? Du vet, om hvordan studentene lever i fattigdom, dusjer på treningssentre for å kunne betale strømregninga eller må bruke hele studiestøtten på husleia.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer