DEBATT

Studiestøtte:

Nå er jeg sint og blakk

Arbeiderpartiet hadde økt studiestøtte som et del av sitt partiprogram for valget i år – og gikk bort fra det så fort seieren var i boks.

TIL NESTE GANG: Jeg skal ikke skjelle deg ut, Jonas. I stedet vil jeg heller vise deg noen tall som du kan ha i bakhodet neste gang du vurderer å svikte studentene igjen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Annika Byrde / NTB

TIL NESTE GANG: Jeg skal ikke skjelle deg ut, Jonas. I stedet vil jeg heller vise deg noen tall som du kan ha i bakhodet neste gang du vurderer å svikte studentene igjen, skriver artikkelforfatteren. Foto: Annika Byrde / NTB

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Jeg har lyst til å si at jeg ikke er sint. Bare veldig, veldig skuffet. Men jeg er sint. Og blakk. Arbeiderpartiet hadde økt studiestøtte som et del av sitt partiprogram for valget 2021 – og gikk bort fra det så fort valgseieren var i boks.

Vi som er studenter i dag har en studiestøtte som ligger under fattigdomsgrensa i Norge – midt i en pandemi og en strømkrise. Men jeg skal ikke skjelle deg ut, Jonas. I stedet vil jeg heller vise deg noen tall som du kan ha i bakhodet neste gang du vurderer å svikte studentene igjen.

Så la oss starte med nettopp et tall som blir nevnt i statsbudsjettet for 2021–2022 – nemlig det at studiestøtten har økt med 15 200 kroner siden 2014. Da vil jeg gjerne vise deg et tall til, denne gangen hentet fra SSB sin årlige leiemarkedsundersøkelse for 2014 og 2020. For, i 2014 var gjennomsnittsprisen for leie av et rom i ett år i Norge 70 200 kroner. I 2020 var gjennomsnittsprisen for dette 111 840 kroner.

For å gjøre det litt enklere så har jeg regnet ut økningen for deg – den er på 41 640 kroner. Studiestøtten har altså økt med 15 200 kroner i denne perioden, samtidig som gjennomsnittsprisen for leie har økt med 41 640 kroner. Så da vil jeg stille deg dette spørsmålet, Støre: Vil du opprettholde et system som plasserer studentene 108 850 kroner under fattigdomsgrensa?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.