LEDER

Dagbladet mener:

Nå er konspirasjonsteoriene farlige

Angrepet på tre museer i Berlin er bare det siste eksempler på at konspirasjonsteorier som QAnon fører til alvorlige lovbrudd og farlige handlinger. Samfunnet trenger en strategi.

KOBLES TIL KONSPIRASJONSTEORI: Alvorlige tilfeller av vandalisme ved tre museer i Berlin kobles nå til tilhengere av konspirasjonsteorien QAnon. (Foto: AP Photo / Matt Rourke / NTB Scanpix)
KOBLES TIL KONSPIRASJONSTEORI: Alvorlige tilfeller av vandalisme ved tre museer i Berlin kobles nå til tilhengere av konspirasjonsteorien QAnon. (Foto: AP Photo / Matt Rourke / NTB Scanpix) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det tar tid å venne seg til tanken, men det må gjøres: Mye skade begås av kvinner og menn som er motivert av overbevisninger som har lite eller ingenting å gjøre med virkeligheten. Konspirasjonsteorier er på fremmarsj, og en av de mest smittsomme er den som kalles QAnon: Troen på at verden er styrt av en satanistisk kult som omfatter noen av klodens mektigste mennesker, som kidnapper barn for å torturere dem eller forgripe seg på dem eller begge deler.

Ifølge tilhengerne er den amerikanske presidenten Donald Trump den eneste som kan bekjempe denne onde klikken, og oppgjørets time nærmer seg. Konspirasjonsteorien har også knyttet til seg mange motstandere av coronatiltakene i mange land.

Nå har QAnon-tilhengere muligens stått bak innbruddet i tre museer i Berlin, der minst 63 uvurderlige kunstgjenstander ble skadet etter å ha blitt vandalisert med en slags olje. Angrepene lenkes til en tysk kjendiskokk og konspirasjonsteoretiker, Attila Hildmann. Han hevdet tidligere i høst at et av de tre museene, Pergamon-museet, er «Satans trone», og et sted der de «coronakriminelle» utfører menneskeofringer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer