KOMMENTARER

Norsk film:

Nå er nazizombiene i fare

En omlegging i støttesystemet kan gjøre det vanskeligere å være outsider i norsk film.

VANSKELIG FOR REBELLENE: Tommy Wirkola, filmskaperen bak «Død snø 2», er blant dem som kan få problemer etter at ordningen for filmstøtte blir lagt om. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Det er sånn det er å være et lite land og et lite språkområde. Dersom Norge skal ha en vital filmindustri, og kunne produsere mange forskjellige typer filmer, fordrer det store tilskudd fra en raus og dyp offentlig pengekasse. Men akkurat hvilke filmer skal få penger, og på akkurat hvilket tidspunkt er det best at de får dem? Det er spørsmålene som ligger bak den siste ukas store filmdebatt, og hvilke svar de får, kan komme til å prege det norske kinoprogrammet framover.

Debatten går helt tilbake til 2010. Da ble filmstøtten forskjøvet, fra den gamle billettstøtten til den såkalte etterhåndsstøtten, der filmene måtte sørge for å selge minst ti tusen kinobilletter før den samme støtten ble utløst. Dette var et grep for at produsentene skulle spisse ørene og lytte mer til hva publikum ville ha.

Men ordningen viste seg snart å ha en rekke problemer. For det første var det et stort ønske fra kinoene om å få flere norske barnefilmer, som det var stor etterspørsel etter. Dette gjorde at de som satset på barnefilm kunne innkassere langt mer i etterhåndsstøtte enn de som satset på voksenfilm, og barneforeldrene der ute vil trolig si seg enig i at konsekvensen ble en rekke ikke altfor imponerende barnefilmer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer