KOMMENTARER

Stortingsvalget:

Nå fryser hun på ryggen

Ikke bare er valget en skuffelse for Frp, Sylvi Listhaug må se på at erkefienden Rødt seiler opp som en av valgets vinnere.

- HÅPER HØYRE HAR LÆRT: Frp-leder Sylvi Listhaug ble møtt med stor applaus på kveldend valgvake, til tross for dystre prognoser. Video: NRK Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

- Helvete!

Stillhet.

- Ååååooooooh!

Ny stillhet. Deltakerne på Frps valgvake ser opp på de to skjermene som viser prognosen klokka 21: 00. Det er ingen tvil om at det er røde tall, rød regjering. Valgvakens største partiprofiler er plutselig forduftet. Forsvant Jon Helgheim nettopp ut kjøkkenveien?

Og når kommer egentlig partileder Sylvi Listhaug, som ikke har vist seg hele kvelden?

- Faen, ass!

Det er ingen tvil: For Frps valgvake er dette en gedigen skuffelse.

Men burde de egentlig være så skuffa? Spol tilbake noen måneder og Frp lå an til det dårligste valgresultatet på 28 år. Det lakk velgere i alle bauger og kanter. Du kunne høre Trygve Slagsvold Vedums latter gjalle gjennom meningsmålingene. Han lepjet i seg Frp-velgere som om de var svart kaffe. Frp sleit med å posisjonere seg i valgkampen. Havnet i skyggen av Erna, druknet i rødgrønt drama.

Hvem var Frp egentlig etter alle disse åra i regjering? Etter ett og et halvt år med covid-19. Det er vanskelig å finne seg sjæl midt i en pandemi.

Ikke rart det stadig gikk kaldt nedover ryggen på Sylvi Listhaug. Hun mistet nattesøvnen av MDG. Fikk frysninger på ryggen av at Rødt kunne komme i posisjon etter valget. Dette så ikke mørkeblått ut.

Det så mørkt ut.

HAR GRATULERT: Erna Solberg har gratulert Jonas Gahr Støre (AP) med valget. Video: Anton Lier/Dagbladet TV Vis mer

Men så kom redningen servert på et oljefat. Servert av Høyre i form av forslaget om endringer i oljeskatten. Frp så mulighetsrommet og ga gass. Det fungerte. De siste ukene har partiet endelig ristet av seg regjeringsspøkelset og markert seg som et opposisjonsparti. I opposisjon til alt og alle som tar klimasaken på alvor. Norsk olje og gass pustet liv i den slitne skrotten. Motoren var i gang. Det var jevn kurs oppover meningsmålingene. Kunne Frp bli valgkampens dark horse?

Så kom skolevalget og ga partiet en uventet boost. Kunne det hende at man hadde undervurdert Frp? Igjen?

Sylvi Listhaug benyttet valgkampens siste pressesjanse til å advare mot de «de venstreradikale sosialistene».

- Oooyeah!

Klapping fra salen. Er Sylvi på plass? Har Frp økt i prosentpoeng?

Neineinei. Det er bare MDG og Venstre som dypper under sperregrensa.

Den avventede stillheten er tilbake på valgvaken. Nå var det riktignok aldri hæla i taket. Frp visste de kom til å gjøre et sobert valg, men skolevalget og den jevne oppgangen hadde likevel sådd en kime av håp blant valgvakens deltakere. Ville de likevel komme godt over 12 prosent, noe som anses som en seier? Og ville Jon Helgheim kare til seg et mandat i Oslo, der han knivet om plassen med en ….«kommunist fra Rødt»?

STORTINGSVALGET: En rørt Jonas Gahr Støre holdt seierstale på valgvaken til Arbeiderpartiet. Video: Dagbladet TV. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Uansett, dette lå alltid an til å bli et hvilevalg for Frp. Et litt irriterende trappetrinn på veien til å finne sin nye identitet. De har ikke hatt nok tid.

Men samtidig:

- SV, SP og Arbeiderpartiet har brukt åtte år på å finne seg selv etter at de satt i regjering. Frp kommer til å slå det med god margin, sier Jon Helgheim til meg tidligere på kvelden.

Og da Sylvi Listhaug endelig kommer på scenen, ti på halv elleve, er budskapet det samme.

- Fra og med i morgen starter arbeidet med å bygge opp partiorganisasjonen. Vi skal bli det ledende opposisjonspartiet!

En rolle hun åpenbart gleder seg til.

Men omtrent samtidig tikker det inn en pushmelding. Bjørnar Moxnes og Rødt har gjort et brakvalg: «Støre og Vedum: Vi er klare for samarbeid. Rødt vil ha avtale, vi vil forandre Norge. Kom til oss, så skal vi lage vei i vellinga», sier Moxnes fra Rødts valgvake.

Sylvi Listhaug kan smile så mye hun vil, men ett av hennes verste mareritt ble akkurat til virkelighet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer