KOMMENTARER

Nå gjelder det å redde stumpene

President Ashraf Ghani har flyktet, og Taliban er tilbake ved makta. Blir det like ille som forrige gang?

FLAGGET TIL TOPPS: Talibansoldater i bønn reiser bevegelsens hvite flagg utenfor guvernørboligen i Ghazni. Foto: Gulabuddin Amiri/AP/ Scanpix NTB
FLAGGET TIL TOPPS: Talibansoldater i bønn reiser bevegelsens hvite flagg utenfor guvernørboligen i Ghazni. Foto: Gulabuddin Amiri/AP/ Scanpix NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Taliban-ekspressen har på elleve dager feid over Afghanistan og sjokkert en hel verden. Tjue år etter at USA kastet de styrende talibanene ut av regjeringskontorene, er de tilbake igjen.

Da Taliban hadde makta fra 1996 til 2001, ble landet styrt etter stengt islamske lover. Kvinner måtte gå med burka og fikk ikke gå ut uten mannlig ledsager. Jenteskoler ble stengt. All justis var i henhold til muslimske sharialover. Middelalderske straffer, blant annet steining og avkutting av hender og føtter, ble praktisert gjennom en ekstrem tolkning av islam. Sekulær film og musikk var forbudt, og folk måtte overholde bønnetidene, fem ganger i døgnet.

Når Taliban nå igjen inntar regjeringskontorene i Kabul, frykter mange at de blir kastet tjue år tilbake i tid. Men blir det like ille denne gang?

STENGER: Fredag ettermiddag bestemte Danmark for å stenge sin ambassade i Kabul som følge av Talibans offensiv i Afghanistan. En time senere fulgte Norge etter. Video: Vegard Krüger. Vis mer

I flere år har Taliban hatt kontrollen over store landområder i Afghanistan, men det var først for noen dager siden at provinshovedsteder begynte å falle. Rapportene fra disse områdene varierer. Noen steder skal regjeringsansatte ha blitt torturert og drept, andre steder skal Taliban-soldater ha gått fra hus til hus for å finne folk som har samarbeidet med NATO-styrkene. Jenter skal ha blitt nektet å gå på skole, og i Herat ble kvinner i går nektet adgang til universitet. Andre steder samarbeider Taliban med lokale herskere, blant annet når det gjelder lov og orden.

I Doha i Qatar sitter Taliban-ledelsen og framstiller seg sjøl som de reneste englene. De vil bare afghanernes beste, og de har gjort alt de har kunnet for å unngå blodsutgytelse, sier de. Det siste kan til en viss grad være riktig, sjøl om det flere steder har forekommet harde militære sammenstøt som også har rammet sivile. Men det er neppe Taliban man skal takke for at det har flytt mindre blod enn man fryktet. Talibanene slapp jo stort sett å slåss fordi regjeringssoldatene flyktet og attpåtil var så generøse at de overlot dem sine amerikansk-produserte våpen.

I går gjorde Taliban-lederne i Doha det klart at Kabul ikke skulle tas med våpen, men på fredelig vis. Da visste de at både den afghanske regjeringen og den regulære hæren hadde kollapset.

I Doha prøvde Taliban-talsmann Suhail Shaheen å overbevise en BBC-reporter om at afghanere flest ikke har noe å frykte. Kvinner vil ikke bli slått eller pisket om de går på gata uten mannlig eskorte. Kritiske medier vil kunne fortsette å operere fritt, for som Shaheen hevdet: «Hvordan kan vi ellers lære av våre feil hvis ingen forteller oss om dem?» Jenter skal få gå på skole, og alt skal ellers bli bare fryd og gammen.

Men at Afghanistan nå skal styres etter religiøse sharialover la ikke Shaheen skjul på. Og når det gjelder steining og avkapping av lemmer, er dette noe man må ta stilling til når ny lovgivning foreligger. Her ligger dessverre djevelen i detaljene, en djevel som nok kommer til å gjøre det verre for afghanske kvinner.

Likevel er det å håpe at det nye talibanstyret blir mer profesjonelt og litt mindre brutalt enn det forrige. I løpet av de siste åra har mange talibanere fått styringserfaring i distriktene. Islamistbevegelsen er en helt annen i dag enn den var for tjue år siden, da den først og fremst besto av religiøse studenter, tidligere militssoldater, opportunister og ekstreme muslimske lærde. Det er langt mer profesjonalitet i dag, og forhåpentligvis en liten smule pragmatisme.

Ikke minst på grunn av korrupsjon i den afghanske regjeringen vet talibanene at de har mye støtte i deler av den afghanske befolkningen. Den vil de trolig forsøke å beholde. Mye tyder også på at Taliban ønsker et bedre forhold til utenverdenen enn tilfellet var for tjue år siden. At evakueringen av utlendinger fra Kabul flyplass har fått pågå uten at Taliban har skutt med raketter, er et tegn på at man ikke ønsker å provosere. At det fra talibanhold i Doha i går ble sagt at man ønsker et godt forhold til USA, kan kanskje tas med en klype salt, men det er et faktum at deres forhandlere har vært i dialog med amerikanske utsendinger i månedsvis.

Hvordan skal verden så forholde seg til den nye Taliban-regjeringen? Det finns to alternativer; å isolere den helt, eller å komme i dialog. Den første løsningen vil verken hjelpe afghanere flest eller internasjonalt fredsdiplomati. Å starte en dialog vil for mange sitte hardt inne, men det er den eneste løsningen slik situasjonen er i dag.

Kanskje, kanskje vil noe slikt skape en litt bedre framtid for det utarmede landet. Det er uansett bedre enn å føre krig.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer