Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Nå gjenstår handling

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Valgkampens langvarige og sterke oppmerksomhet mot skatte- og avgiftslettelser er avløst av en nesten like vedvarende debatt om fattigdom. Vår opptatthet av materielle verdier har for en stakket stund veket til fordel for andre verdier, uten at noen verdikommisjon har måttet ta regi. At 80000 mennesker i vårt oljerike land ikke har råd til middag hver dag, setter vår sosiale samvittighet på prøve. Både mediers og politikeres engasjement i debatten tyder på en vilje til å gjøre noe med et vanskelig og sammensatt problem. Partiet som før valget konsentrerte seg mest om de velstående velgeres ønske om selv å forvalte sin overflod, har utnevnt en statsråd som viser vilje til handling og vilje til omsorg for de minst bemidlede. Det lover godt. Nå gjenstår bare å se om de tiltak regjeringen vil iverksette når fattigdomskomplekset er utredet, vil virke.
  • Dagbladets artikkelserie om fattigdommen i Norge viser at årsakene til fattigdom er mange. Den viser også at hvem som helst kan få økonomiske problemer som snur tilværelsen opp ned. Sykdom, skilsmisse, uførhet og rusavhengighet kan ramme mennesker fra alle samfunnslag. Og når ulykken først er ute, kommer den sjelden alene. Det er viktig at den tilfredse majoritet er seg dette bevisst og innser at det er i alles interesse å hjelpe de vanskeligst stilte over kneika.
  • Siden årsakene til fattigdom er mange, må det settes inn ulike tiltak. Der generelle trygdeytelser ikke er tilstrekkelig, må de lokale sosialkontorer både ha midler og myndighet til å gi individuell hjelp. Målet må være at sosialhjelpsmottakere etter hvert klarer seg selv. Hjelp til å skaffe seg arbeid og rimelig bolig er helt sentralt i den sammenheng. I pressområdene er det særlig boutgiftene som bringer folk til sosialkontoret. Indirekte er altså majoritetens rikdom med på å presse opp boligprisene og dermed bringe det fattige mindretallet ut i nød. Det er viktig at politikerne ser slike sammenhenger og dermed samfunnsnytten ved å etablere et regulert boligmarked for unge og vanskeligstilte. Vi har sett nok av tiltaksplaner og hørt nok fagre ord. Det vi mangler, er målbare resultater. Sosialminister Ingjerd Schou har nå sjansen til å vise at Høyre ikke har grenseløs omsorg bare for de bedrestilte.
Hele Norges coronakart