KOMMENTARER

Corona

Nå handler alt om kontroll

Glem alt hva Bent Høie og helsetoppene sier for å sukre de bitre pillene. I de neste månedene vil alt handle om å holde kontroll på nye mutantvirus. Smitten øker og vaksineringen går for seint til at det kan bli lettelser av betydning.

STRENGT: Bent Høie innrømmer at myndighetene ikke kjenner effekten av de enkelte tiltakene når det gjelder smittevern, bare at brede innstramninger virker. Derfor kan vi nå belage oss på minst to måneder med et hardt regime når det gjelder smittekontroll. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
STRENGT: Bent Høie innrømmer at myndighetene ikke kjenner effekten av de enkelte tiltakene når det gjelder smittevern, bare at brede innstramninger virker. Derfor kan vi nå belage oss på minst to måneder med et hardt regime når det gjelder smittekontroll. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Pressekonferansene med helseminister Bent Høie og fagsjefene i Folkehelseinstituttet (FHI) og Helsedirektoratet følger nå et tydelig mønster. Dårlige nyheter om smitteutviklingen eller vaksiner skal sukres med beretninger om at vi rykker nærmere målstreken for et normalisert liv. De skiftende tiltakene har en liknende syklus: Når smitten en periode synker, lettes det på tiltakene til smitten igjen stiger. Da strammes det til. Og slik fortsetter det.

Om vi ser på smittenivået i Europa ligger Norge godt an. Vi er blant landene med lavest smitte i forhold til folketallet. Bent Høie innrømmer at myndighetene ikke kjenner effekten av de enkelte tiltakene når det gjelder smittevern, bare at brede innstramninger virker. Derfor kan vi nå belage oss på minst to måneder med et hardt regime når det gjelder smittekontroll.

Det er to hovedgrunner til at det blir slik. Smitten er stigende og mutantvirus øker faren for at kontrollen glipper. Det andre er en ustabil situasjon når det gjelder leveranser av vaksiner og tempoet i vaksineringen. Normalisering vil først inntre når begge disse kurvene går i riktig retning.

Etter sterke nasjonale innstramninger rundt nyttår falt smittenivået i Norge. Nå er det på vei oppover. R-tallet for hele landet er 1.0, som er en økning i forhold til nivået for et par uker siden. I Oslo er tallet 1.4 og stigende, noe som signaliserer en negativ utvikling.

Vi har ikke sett det verste ennå. Ifølge FHI står det engelske mutantviruset for ca. 20 - 30 prosent av de nye smittetilfellene. Ifølge FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil dette viruset om svært kort tid utgjøre halvparten av alle tilfellene. Derfra er det sannsynlig at det tar helt over og blir det dominerende viruset i Norge, slik vi har sett i andre land.

FHIs beskrivelse i dag avviker sterkt fra hva som ble sagt bare for noen korte uker siden. Da uttalte Stoltenberg og Høie at det engelske mutantviruset skulle «slås ned» og isoleres på stedene for utbrudd. Slik gikk det ikke. I stedet får vi høre at mutanten skal behandles med de midler som allerede er i bruk, særlig testing, isolering, smittesporing og karantene. Også kjent som TISK. Endringer i nasjonale tiltak vil først bli vurdert og lagt fram i midten av mars. En exitstrategi fra hele corona-pandemien er planlagt lansert i slutten av mars.

Det spørs om ikke den planen er for optimistisk. Mutantvirusenes effekt på smittesituasjonen vil neppe være kartlagt så tidlig. Det er først når smitten er under sikker kontroll at det vil være mulig å vurdere gradvise lettelser. Etter pressekonferansen onsdag uttalte helsedirektør Bjørn Guldvog at det er først i mai at myndighetene vil ha tilstrekkelig oversikt til å starte en prosess for normalisering.

Det er ikke lett å danne seg et sikkert bilde av situasjonen når det gjelder vaksiner. Rundt 400 000 har fått den første vaksinen og ca. 100 000 har fått dose to og er ferdigvaksinert. Snaut to prosent av befolkningen er altså ferdigbehandlet, og det omfatter de eldste og helsepersonell. Noen sikker plan for videre vaksinering foreligger ikke.

I dag ligger Norge på 18. plass når det gjelder vaksinering i verden, bak land som Serbia, Tyrkia og Romania. Israel topper lista. Der har 52 prosent fått første vaksine og 36 prosent begge to.

Helseminister Bent Høies meldinger om vaksiner og vaksinering er sterkt skiftende. Ett eksempel: 12. februar uttalte Høie ifølge NTB at Norge ligger an til å få «betydelig flere» vaksiner enn det regjeringen hadde regnet med. 24. februar kom meldingen om at AstraZeneca kan levere færre doser enn planlagt. Da sa Høie at «dette er det også tatt høyde for i vaksineringsscenarioene til FHI».

Høie får det til å lyde som om alt er positivt, naturlig eller under kontroll. Litt større åpenhet og nyansering vil ikke skade. I enda sterkere grad gjelder det vaksinestrategien. Flere kommuner, ikke minst Oslo, har bedt om at de bør få flere vaksinedoser enn kommuner med liten eller ingen smitte. Tirsdag leverte FHI sine innspill til regjeringen om dette spørsmålet. Innholdet i rådene er ikke kjent. Temaet har stått på dagsorden siden første uke i januar.

Men Bent Høie har fremdeles uendelig god tid. Spørsmålet om endring i vaksinestrategien vil tidligst være ferdig vurdert i midten av mars, sier han. Andre tiltak kan gjennomføres over natta, mens dette spørsmålet angivelig er så komplekst at det tar uker og måneder å vurdere. Det er ikke troverdig og lukter intenst av politisk motvilje. Fordeling av vaksiner i en pandemi er selvsagt et brennbart spørsmål, men det forsvinner ikke om regjeringen stikker hodet i sanden.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer