KOMMENTARER

Nå håper jeg på hjemmeskole

Marerittet før jul er karantene fra siste skoledag.

LITT LYS: Regjeringens råd om jula er endelig her, og de bringer litt lys. Her statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressekonferansen om julefeiring. Foto: Jil Yngland / NTB
LITT LYS: Regjeringens råd om jula er endelig her, og de bringer litt lys. Her statsminister Erna Solberg, kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby og helse- og omsorgsminister Bent Høie på pressekonferansen om julefeiring. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert
Se mer
påvist smittet 58 200 +466
innlagt 150 -8
døde 517 +6
påvist smittet 93 900 000+765.7K
døde 2 010 000 +15.0K
Se mer

Jeg begynte umiddelbart å prioritere selskap i hodet. Gruble på hvor lenge søstera mi og jeg må være under samme tak før vi blir én kohort. Telle mulige nyttårsgjester på fingrene. Regjeringens råd om jula er endelig her, og de bringer litt lys. To ganger, for eksempel på julaften og nyttårsaften, blir det lov til å invitere ti gjester i år.

Rett før jeg skulle sende melding til dem vi pleier å invitere til nyttår, tok jeg meg i det. Jeg får neppe lov til å be dem alle likevel. Vi bor i Oslo. Spørsmålet jeg sitter igjen med etter pressekonferansen er først og fremst om barnet mitt får hjemmeskole før jul. Marerittet er karantene fra siste skoledag.

Erna Solberg har en bitter oppgave, når hun må bestemme hva vi får lov til å gjøre i jula. Detaljregulering av nordmenns privatliv er neppe grunnen til at hun ble engasjert i politikk. Å nekte folk å samles til årets viktigste høytid er en oppgave som muligens tiltaler diktatorer, men ikke norske statsministere, byrådsledere eller ordførere. Både statsministeren og helseministeren var dessuten på pressekonferansen onsdag nøye med å understreke at dette ikke er et frislepp, men et unntak. Oppførselen vår i jula vil få resultater som kan være farlige. Frykten er en eksplosjon av smitte på nyåret.

CORONA: Helsedirektør Bjørn Guldvog mener man bør være ekstra forsiktig de to siste ukene før man reiser hjem. Reporter: Frode Andresen. Video: Agusta Magnusdottir Vis mer

Likevel gir de oss litt spillerom. De store jule- og nyttårsselskapene må avlyses, men vi kan altså feire jul og nyttår med familien. Hvis vi kan holde minst en meter til hverandre, og to meter til folk i risikogruppa. Ellers gjelder fortsatt den nasjonale anbefalingen om maks fem gjester og om å begrense antall nærkontakter i løpet av ei uke. Besteforeldre får ingen klem til jul, og må velge hvem av etterkommerne som skal få komme på besøk – på to meters avstand. Treff med gamle klassekamerater må avlyses.

Like viktig: De lokale reglene gjelder fortsatt. Store deler av befolkningen lever under strengere restriksjoner enn de nasjonale. I Oslo betyr det maks fem gjester. I Bergen er det enda strengere, der kan man bare samle fem mennesker inkludert dem som bor i huset. Kommuneoverlegen i Halden ber for tida alle avlyse alle arrangementer og middager, og kommuneoverlegen i Lillesand vil sette alle studenter i karantene når de kommer hjem til jul.

Smittesituasjonen er dypt alvorlig, selv om det er tegn til at vi holder på å få kontroll over den andre bølgen. Utstrakt kontakt i jula, mellom folk fra områder med ulik smittespredning, gir høy risiko for å spre coronaviruset også til kommuner som har få tilfeller fra før.

Vi som bor i områder med høy smitte må altså vente på lokale tilpasninger og råd om jula. Halvparten av befolkningen bor i Oslo-regionen. For oss er det lite håp om store lettelser før jul.

Forbudet mot å samle mer enn ti mennesker i private hjem ble innført 21 september. Da hadde Oslo omtrent 300 nye smittede i uka. Ytterligere begrensninger kom 26. oktober, etter ei uke med 422 nye smittede. Den sosiale nedstengningen ble vedtatt 6. november, i ei uke med 913 nye smittede. Tallet har økt og så sunket litt, men vi ligger fremdeles over nivået da. Hvis smitten øker i jula, må Oslo stenge ned enda mer over nyttår.

Vi får neppe samles mer enn ti til verken jul- eller nyttårsaften, verken ute eller inne. At festfyrverkeriet i Oslo er avlyst, er sånn sett bare treffende. Det blir ikke noe av festen likevel.

Restriksjonene sliter på mange av oss, men det er verst for noen grupper. Både nasjonale og lokale myndigheter har prioritert ei gruppe over alle andre: Barn under 13 år. Det er riktig og viktig å skjerme denne gruppa for de strengeste tiltakene. Man trenger ikke se lenger enn til bråstoppen i antall varsler til barnevernet i mars for å forstå hvorfor. Spesielt for barn som sliter er tilstedeværelse i skole og barnehage enormt viktig. For alle barn er fysisk aktivitet, sosialt samvær og det å bli fulgt opp av voksne utenfor familien avgjørende for deres utvikling.

Likevel åpnet statsministeren på pressekonferansen også for bredere bruk av hjemmeskole før jul. Enkelte kommuner har skole helt fram til bitte lille julaften. Hvis ett barn blir smittet, blir hele kohorten satt i karantene. For de fleste betyr det hele klassen, i tillegg til dem man er mest sammen med på fritida og kanskje også hele laget man trener sammen med. Ti dagers karantene fra 22. desember er hele jula.

Derfor håper jeg at kommunestyrer landet over nå nøye vurderer å la flest mulig barn og lærere jobbe hjemmefra etter 14. desember. Kommuneoverleger og nasjonale helsemyndigheter har bedt alle som skal reise om å være forsiktige og unngå nærkontakter den siste uka før vi drar. For dem som kan ha hjemmekontor er det enkelt. For 30 mennesker i et klasserom er det umulig. Hundretusenvis av elever og lærere kommer til å klemme familiene sine i jula uansett.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer