LEDER

Nå haster det

Kompensasjonsordningene har en rekke mangler og må forbedres.

VIL SELGE SEG UT: Hvis personer som Paal Mangerud forsvinner fra utelivet, er det et stort tap for Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
VIL SELGE SEG UT: Hvis personer som Paal Mangerud forsvinner fra utelivet, er det et stort tap for Oslo. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
LES ALT OM CORONA

I snart to år har næringslivet lidd under tidvis svært strenge restriksjoner og varierende kompensasjon. Nå er resignasjonen til å ta og føle på:

«Drømmer du om å eie et eget utested? Jeg selger nå mine andeler i utelivet. Jeg kan love deg et spennende yrke med lav lønn, hardt arbeid, intet utbytte, magesår, våkennetter, hårtap, lovnader om hjelp som aldri kommer og uforutsigbart regelverk å forholde seg til». Dette skrev Paal Mangerud på Facebook tirsdag, da de nye strenge restriksjonene for å stoppe smitteøkningen ble kjent. Mangerud har lang erfaring som utelivsaktør i Oslo, som deleier og daglig leder på en lang rekke utesteder. Hvis aktører som ham forsvinner, er det et stort tap for Oslo.

Som byrådsleder Raymond Johansen sa på pressekonferansen tirsdag kveld:

- Tiltakene som i dag innføres har store, store konsekvenser for Oslo. For enkeltmennesker, for næringslivet og arbeidsplasser.

Det samme sier ordførere nå over hele landet om sine kommuner.

De nasjonale tiltakene rammer nok en gang ute- og reiselivet hardt. Den viktige julebordsesongen er avlyst, turneer, konserter og teatre må redusere antallet i publikum eller avlyse. Frilansere mister viktige oppdrag, tusenvis av faste ansatte har allerede fått permitteringsvarsler. Nå haster det å finne gode løsninger for å kompensere dem som igjen står foran store økonomiske tap.

Regjeringen gjeninnførte straks kompensasjonsordningen for næringslivet. Den kommunale kompensasjonsordningen styrkes med én milliard. Kompensasjonsordningene for kollektivtransport videreføres og regjeringen jobber med justeringer av kompensasjonsordningene for kultursektoren, idrett og frivillighet. Regjeringen dobler også omsorgspengene, det betyr at foreldre får doblet antall dager man kan være hjemme med syke barn også i 2022. Men dette er ikke nok.

Kompensasjonsordningene har en rekke mangler og må forbedres. Regjeringen har nå satt et lavere tak enn før, for bedre å treffe små og mellomstore bedrifter. Men de har ikke satt inn nye krav til bedriftene for å unngå at kompensasjonen fører til store utbytter og - eller for å hindre oppsigelser. Mange kulturarbeidere opplever fortsatt at ordningene ikke treffer dem. Partene i arbeidslivet vil ha lønnsstøtte, for å gjøre det lettere for bedriftene å unngå permitteringer.

Torsdag satt kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) i møter med aktører på kulturfeltet. Fredag møter finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) LO, NHO og Virke. De bør lytte. Kompensasjonsordningene kan og bør forbedres.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer