DEBATT

Oljeutvinning i Arktis.

Nå kommer bakrusen

Ny amerikansk fornuft utfordrer gamle norske oljefantasier

ETTER FESTEN: - Etter festen kommer som kjent bakrusen. Biden vil nemlig ha stans i oljeutvinning i Arktis, skriver innsenderen. Foto: AP / Susan Walsh / NTB
ETTER FESTEN: - Etter festen kommer som kjent bakrusen. Biden vil nemlig ha stans i oljeutvinning i Arktis, skriver innsenderen. Foto: AP / Susan Walsh / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

De fleste i Arbeiderpartiet og Høyre trakk nok et lettelsens sukk, slik jeg gjorde selv, da det ble klart at Biden vant valget i USA.

Etter fire år med faktafornektelse og konspirasjonsteorier under Trump kunne man begynne å se fram til en normalisering av amerikansk politikk. Vitenskapelige fakta og rasjonell problemløsning skulle igjen bli viktig for vår viktigste allierte.

Men etter festen kommer som kjent bakrusen. Biden vil nemlig ha stans i oljeutvinning i Arktis.

Vi i MDG ble lettet over å høre at Bidens klimapolitikk forholder seg til vitenskapelige fakta. Vi har ni år igjen for å halvere utslipp av klimagasser for å unngå de verste konsekvensene av klimakrisen, og da må man selvfølgelig ta et oppgjør med fossile energikilder som olje, kull og gass – den største årsaken til at vi står i denne krisen.

Men i Arbeiderpartiet og Høyre skaper slik faktaorientert politikk store problemer. De store norske partiene er så innsauset i sin egen og oljelobbyens alternative historiefortelling om «rein norsk olje» at de ikke klarer ta innover seg hva som faktisk skjer med klimaet og naturen rundt oss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer