Folkehelse og livsmestring (FoL) ble innført som nytt tverrfaglig tema i skolen fra høsten 2020. Dette initiativet er blant annet en konsekvens av det som synes å være en sterk økning i emosjonelle vansker, spesielt blant jentene. Men hva med gutta?
I samarbeid med Per Frostad og Per Egil Mjaavatn ved Institutt for pedagogikk og livslang læring, NTNU, har jeg forsket på ungdoms emosjonelle problemer, stress og mestringstro gjennom videregående skole.
I våre spørreundersøkelser kommer elevenes subjektive opplevelser til uttrykk. Dataene tyder på at gutters emosjonelle problemer er på et forventet nivå og at de ikke endrer seg i løpet av videregående skole.
Situasjonen er imidlertid en helt annen for jentene. I gruppen med svært omfattende emosjonelle problemer er det fem ganger så mange jenter som gutter, og i en sammenligning med Akershus-undersøkelsen fra 2000 finner vi at omfanget har doblet seg.
Jentene gir også uttrykk for en lavere tro på at de vil mestre fremtidige utfordringer, samtidig som de er vesentlig mer plaget av skolestress.
Dette fenomenet har fått massivt med oppmerksomhet i både media, forskning og skolepraksis de siste årene. Utfordringer som fortrinnsvis jenter har, blir tatt på alvor i skolen, men hva med guttas?
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger