LEDER

Rusreform:

Nå må ondskapen ta slutt

Regjeringens forslag til rusreform kommer kritikerne i møte. Alt ligger nå til rette for dette århundrets hittil største sosialpolitiske reform.

Helseminister Bent Høie la fredag fram regjeringens forslag til rusreform, sammen med Venstre-leder Guri Melby - partiet som sterkest har ivret for dette. Foto: NTB
Helseminister Bent Høie la fredag fram regjeringens forslag til rusreform, sammen med Venstre-leder Guri Melby - partiet som sterkest har ivret for dette. Foto: NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Krigen mot narkotika må nå være over i Norge. Mindretallsregjeringen la fredag fram lovforslaget som skal sørge for å gjennomføre en rusreform, som avkriminaliserer bruk og besittelse av mindre mengder narkotika. Et flertall på Stortinget bør kunne stille seg bak, selv om flere av partiene har uttrykt alt fra skepsis til sterk motstand. Vil de virkelig fortsette krigen?

UTFORDRES: Komiker Rune Bjerga har bitt seg merke i et navn flere politikere har slitt med å uttale. Se hva som skjedde da Dagbladet TV utfordret Bent Høie på direkten. Reporter: Jostein Sletten / Brage Lie Jor. Foto: Anton Lier / Rune Bjerga Vis mer

Den avdøde juss-nestoren Johs. Andenæs var en av dem som bygget opp straffesystemet da frykten for narkotikaen meldte seg i det norske samfunnet på 70-tallet. Et par tiår seinere hadde han snudd. «På narkotikafeltet har vi hatt århundrets største feilinvestering i straff», var hans dom da han så i bakspeilet.

Dette lovforslaget er et sjumilssteg vekk fra dette. Det flytter bruken og besittelsen av mindre mengder narkotika vekk fra straffesporet og over til helsesporet. Kjernen i lovforslaget er dermed en sosialpolitisk revolusjon. Den vil kunne endre og forbedre livet til alle rusavhengige i Norge, og gi et mer fornuftig grunnlag for forebygging.

For å få dette i havn har lovforslaget noen justeringer fra utvalgsrapporten som ligger til grunn, som ser ut til være lagt inn for å imøtegå kritikerne:

** De såkalte terskelverdiene, som er grensen for hvilke mengder du må holde deg innenfor for å slippe straff, senkes noe. Utvalgsrapportens forslag til terskelverdi beholdes i en ordning som skal være myntet på tyngre brukere, der påtaleunnlatelse skal være hovedregelen.

** Politiet skal fortsatt ha lov til å gjennomføre visitering, og ta beslag - også av mengder under terskelverdien. Forslaget innebærer likevel at politiet skal unngå å gjøre denne typen beslag overfor mennesker med en åpenbar avhengighetsproblematikk. Høie eksemplifiserer det med at beslag av små mengder på musikkfestivaler typisk vil kunne bli gjort, mens politiet ikke skal slå til på denne måten mot de åpne russcenene eller mot folk som er på vei mot et brukerrom.

** I tillegg må alle som blir tatt med narkotika under grenseverdien møte (sammen med foreldre hvis de mindreårige) til et kommunalt oppfølgingsmøte. Gebyret for å la være vil ligge på cirka 3000 kroner. Dette gebyret skal ikke gis til personer som av helsemessige årsaker ikke kan møte.

Justeringene gjør at lovforslaget legger opp til en stor grad av skjønnsvurdering fra politiets side. De som fryktet at politiet ville stå maktesløse etter en reform, kan ikke si det samme nå. Skjønnsvurderingen det legges opp til er samtidig en grunn til bekymring. Retningslinjer for denne utøvelsen kan hjemles i forskrift eller instrueres fra riksadvokaten, men Stortinget skal ikke tukle mye med loven før selve intensjonen - avkriminalisering av bruk og besittelse av mindre mengder narkotika - uthules. Da er vi like langt.

Forsøket på å straffe oss vekk fra alle utfordringene med narkotika, har slått fullstendig feil. Samfunnet har i praksis kriminalisert en sykdom - avhengighet - som i overveiende grad har rammet folk med et dårlig utgangspunkt i livet. Det er som om vi skulle ha kriminalisert alkoholavhengighet - eller røyking, og satt kolspasienter i fengsel. Det har langt på vei vært institusjonalisert ondskap. Nå kan Stortinget sørge for at vi slutter med dette, og kommer oss videre som samfunn. Partiene som stiller seg bak, vil skrive seg inn i historiebøkene med gullskrift.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer