KOMMENTARER

Nå må Stortinget passe seg

Mens det er strid om feriepenger til arbeidsledige, har Stortinget en særordning også her. Nasjonalforsamlingen har en lei tendens til å unne seg selv gunstigere vilkår.

TEGNING: Finn Graff.
TEGNING: Finn Graff. Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Å være stortingsrepresentant er på ingen måte en vanlig jobb. Det er ikke engang en jobb, det er et verv. Og Stortinget er ikke en arbeidsgiver, det er en institusjon hvor hver enkelt representant er sin egen sjef. For denne privilegerte, men utsatte posisjonen kreves det dermed andre regler enn de fleste av oss må forholde seg til.

Likhetsidealet i Norge setter sitt preg på stortingsrepresentantenes arbeidsvilkår. De folkevalgte er lett tilgjengelige både for pressen og vanlige folk. Selv på travle dager har jeg sett flere av dem ta rollen som «omvisere» på Stortinget. Lønna er også relativt moderat, sett i forhold til ansvar og arbeidsmengde.

KOMMENTATOR: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KOMMENTATOR: Politisk redaktør i Dagbladet, Geir Ramnefjell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

De spesielle godene som representantene har glede av, viser seg likevel å være svakt punkt. I overraskende stor grad, og ofte i grell kontrast til de lovene og reglene representantene bestemmer skal gjelde for nordmenn flest. Det holder å nevne ordet «pendlerbolig».

Som Dagbladet i dag viser på nyhetsplass, gjelder det også for feriepenger.

I 2015 ble det slutt på at personer som mottok dagpenger fikk mulighet til å opparbeide seg feriepenger. En midlertidig ordning sikret at de som mottok dagpenger under pandemien i fjor kunne få ferietillegg i år og neste år. Den avgåtte borgerlige regjeringen sto imidlertid fast på at denne ordningen ikke skulle være permanent, mens partiene i den påtroppende regjeringen ville gjeninnføre feriepengene for dagpengemottakere og permitterte – og dermed omgjøre beslutningen fra 2015.

Dermed skapte det mye oppmerksomhet at regjeringen Støre likevel ikke fant rom for å endre på dette innsparingstiltaket i sitt forslag til endring av neste års statsbudsjett. Selv om de forsikrer at de har til hensikt å gjøre det ved en seinere anledning.

KRITISKE: Rødt har vært framtredende i kritikken av Stortingets særordninger. Her Rødt-leder Bjørnar Moxnes og stortingsrepresentant Marie Sneve Martiniussen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KRITISKE: Rødt har vært framtredende i kritikken av Stortingets særordninger. Her Rødt-leder Bjørnar Moxnes og stortingsrepresentant Marie Sneve Martiniussen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

For sine egne, nybakte representanter gjelder ikke denne innsparingsiveren. Dagbladet viser i dag hvordan reglene for nye stortingsrepresentanter skiller seg fra hvordan vanlige ansatte mottar feriepenger.

Når du starter i en ny jobb, opparbeider du deg bare feriepenger fra det tidspunktet du tiltrer, og uansett bare for det påfølgende kalenderåret.

Nye stortingsrepresentanter derimot får sin månedlige ytelse alle årets 12 måneder, og får dermed fulle «feriepenger» det første året. Eventuelle feriepenger fra tidligere arbeidsgiver kommer i tillegg, og blir ikke trukket fra ytelsen. Stortinget har selv vedtatt denne regelen.

Dette er ikke en skrikende urimelighet på linje med bruddet på reglene pendlerboligene, men illustrerer likevel noe som likner på et gjennomgående fenomen: Stortinget har en lei tendens til å sikre seg gunstigere vilkår enn de fleste andre. Hver for seg kan det være små saker, men sett i sammenheng, og over tid, blir det en trussel mot Stortingets troverdighet.

En risikerer også at det settes på spissen - for eksempel når du roper på innsparing for dagpengemottakere som ikke lenger får penger på konto når det er ferietid.

Denne innstrammingen vil i 2022 kunne ramme 290 000 nordmenn, opplyste sosial- og arbeidsdepartementet torsdag – etter et spørsmål fra Rødt om statsbudsjettet.

Da er heller ikke lenger stortingsrepresentantenes gunstige regler for «feriepenger» en liten sak.

Politikere lever av å utbasunere moralske dommer over politikk og handlinger, og da må det være samsvar mellom liv og lære. Det er en læresetning som det er umulig for Stortinget å flykte fra. Stortingsrepresentanter må alltid må være på vakt for ordninger de selv nyter godt av, som kan være i utakt med politikken ellers.

I 2001 begynte arbeidet med det som skulle bli en ny pensjonsordning – et strammere opplegg med det mål for øye å spare staten for store utgifter i framtidige utbetalinger. Den trådte i kraft fra 1. januar 2011.

Dermed havnet også Stortingets egen, gunstige pensjonsordning under lupen. Ett år «på etterskudd», 1. januar 2012, ble det slutt på regelen om at 12 år på Stortinget sikret deg full pensjonsopptjening. Nå har representantene en pensjonsordning «som er basert på de samme prinsippene som ny alderspensjon i folketrygden», som Stortinget skriver på sine nettsider.

Det skal være attraktivt å sitte på Stortinget, men påfallende gode ordninger må justeres i takt med politikkutviklingen for øvrig. Hvis det skal knipes på feriepenger for dem som sitter nederst ved bordet, må de som representerer dem ta en kikk i speilet.

*Stortinget svarer på kritikken i denne artikkelen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer