LEDER

Økonomisk ulikhet:

Nå må Vedum ta grep

De rikeste i USA har høyere beskatning enn de rikeste i Norge, viser en ny SSB-rapport. Den nye regjeringen må gjennomføre lovede endringer, eller svare for løftebrudd om å snu ulikhetsutviklingen i Norge.

NYTT MANDAT: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er den som må gi skatteutvalget et nytt mandat. Foto: Terje Bendiksby / NTB
NYTT MANDAT: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum er den som må gi skatteutvalget et nytt mandat. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Vi begynner å bli vant til det nå. Nok en SSB-rapport forteller at ulikheten er større enn de offisielle tallene tidligere har gitt inntrykk av, og at den øker kraftigere.

Likevel skjer det forbløffende lite.

Dagbladet Børsen kunne torsdag rapportere om blant annet disse tre hovedkonklusjonene: Inntektsulikheten har økt med 36 prosent mer enn man tidligere har trodd fra 2001 til 2018. Ulikheten i formue øker også vesentlig når man tar inn markedsverdien av unoterte selskaper. Rapporten peker dessuten på et helt grunnleggende problem: Skattesystemet på lønnsinntekt er progressivt, men for de aller rikeste er det regressivt. Den rikeste 1-prosenten betaler vesentlig lavere skatt som andel av inntekt.

Rapporten finner til og med at det er en høyere beskatning av de rikeste i USA enn i Norge.

NY VARIANT: Fagdirektør i FHI, Frode Forland, sier den nye coronavirusvarianten fra Sør-Afrika kan bli en variant av bekymring. Video: Vegard Krüger. Reporter: Johannes Fjeld. Vis mer

En mye brukt innvending mot slike funn er at velferdsstaten i Norge veier opp for de økonomiske ulikhetene. I denne rapporten har forskerne tatt høyde for dette. Ulikhetsveksten er ifølge forskerne også betydelig høyere selv når regnestykket inkluderer verdien av kommunale velferdstjenester.

Hva skal til for å rette opp i dette? Forskerne bak rapporten gir langt på vei oppskriften. Mye av ulikhetsveksten skyldes at de rikeste har mulighet til å slippe skatt ved å plassere verdiene i selskapene sine.

En av rapportens forfattere, økonomiprofessor Magne Mogstad, er ikke nådig: «Når alt kommer til alt er det lite tegn på at politikerne vil gjøre noe med at de rikeste bruker selskapene sine som sparebøsser uten at midlene beskattes», sier han til Dagbladet Børsen.

I stedet blir den politiske debatten preget av hvor hardt man skal beskatte middelklassen. Regjeringen vil ha høyere skatt for de som tjener over 750 000, mens SV vil starte på 600 000.

SV og Ap har ønsket endringene som Mogstad etterlyser, som teknisk sett innebærer å endre på aksjonærmodellen og fritaksmetoden. I regjeringserklæringen fra Hurdal står det at regjeringen vil «utrede omfanget av tilpasninger til aksjonærmodellen og fritaksmetoden», og «hvilke tiltak som må til for å unngå slike utilsiktede tilpasninger».

SSB har nå levert et solid grunnlag. Det er et godt, første skritt. Det neste må være at regjeringen gjør endringer i mandatet til det nye skatteutvalget, som med sitt arbeid vil legge mye av grunnlaget for en modernisering av norsk skattepolitikk.

Tidligere finansminister Jan Tore Sanner satte ned utvalget i sommer. Omtrent momentant kritiserte Ap’s Hadia Tajik mandatet for ikke å være sterkt nok når det gjelder økonomisk omfordeling, og varslet endringer hvis en Ap-ledet regjering kom til makta. Dette må regjeringen følge opp, og det er finansminister Vedum som har ansvaret. En sein eller manglende respons vil måtte tolkes som et løftebrudd om å gjøre noe vesentlig mot ulikhetsutviklingen i Norge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer