KOMMENTARER

Nå måtte Vedum svelge unna

Nå var det Senterpartiets tur - til å gå på noen solide tap.

TAP: Presentasjonen av Hurdal-plattformen viste at Sp har måttet tåle mange flere symbolske tap. Gjennomslagene er særlig synlig på partiets klassiske kjerneområder. I de viktige, symbolske sakene vipper utfallet til fordel for Arbeiderpartiet. Terje Pedersen / NTB
TAP: Presentasjonen av Hurdal-plattformen viste at Sp har måttet tåle mange flere symbolske tap. Gjennomslagene er særlig synlig på partiets klassiske kjerneområder. I de viktige, symbolske sakene vipper utfallet til fordel for Arbeiderpartiet. Terje Pedersen / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I løpet av noen korte, bemerkelsesverdige år har Senterpartiet løftet seg opp til å bli en hovedspiller i norsk politikk. Det har de gjort ved å bre ut partiets profil med å fri til velgere som vil ha lavere avgifter, en mer avslappet miljø- og klimapolitikk og ved en kraftig markering mot Solberg-regjeringens reformer. På veien opp til nye høyder har Sp kommet med en lang rekke løfter.

Ved lansering av Hurdalplattformen var det på tide å gjøre opp regnskap. Nå var det ikke bare vanlige folks tur. Det var Senterpartiets tur - til å ta noen solide tap.

Senterpartiet har lovet å bevare Andøya flystasjon som base for forsvarets overvåkningsfly, men legger det nå bort.

Partiet har stilt seg på barrikadene for bevaring av Ullevål sykehus i Oslo. Også her gir de seg.

Kommuner som ønsker å oppheve sammenslåing, må søke etter flertall i kommunestyret - ikke gjennom folkeavstemning, slik Sp har ønsket.

NY: Jonas Gahr Støre og Trygve Slagsvold Vedum presenterer Hurdalsplattformen. Vis mer

I valgkampen har Trygve Slagsvold Vedum snakket om å ta hele landet i bruk. Konfrontert med vanskelige spørsmål fra journalistene om disse tapene under pressekonferansen i Hurdal, hørte vi et nytt mantra fra Vedum - for eksempel etter spørsmål om nedleggelse av Andøya.

«Hvis du leser hele kapittelet om forsvarspolitikk …»

Nå gjelder det å ta hele kapittelet i bruk.

Det var Senterpartiet og Vedum som måtte tåle de vanskeligste spørsmålene fra pressen under lanseringen i Hurdal, men partiet har også innkassert symbolske seire, som bevaring av høyskolen på Nesna.

Det er likevel verdt å merke seg at de tydeligste gjennomslagene for Sp kommer på de gamle, klassiske kjerneområdene: Vernepolitikk, landbrukspolitikk og rovdyrpolitikk. Noen av dem er til gjengjeld svært heftige: Plattformen ser ut til å i praksis frita hele landbrukssektoren fra CO₂-avgift.

Til tross for den nye bredden partiet har fått, har altså Sp i forhandlingene - sin vane tro - valgt å konsentrere seg om å sikre grunnfjellet.

I de symboltunge, store sakene har pendelen svingt i Arbeiderpartiets retning. Europapolitikken ligger fast, klimasamarbeidet med EU ligger fast, energisamarbeidet med EU skal utvikles, og Norge skal koble seg tettere på Europa for å kunne utvikle nye næringer. Sp har vært motstandere av en generell, stor økning av CO₂-prisen, men i plattformen slås det fast at den skal være på «om lag» 2000 kroner i 2030 - slik Solberg-regjeringen har foreslått, og Ap har støttet.

Samtidig er det mye som er uavklart. Teksten til plattformen nevner ordet «utrede» 30 ganger. CO₂-prisen er et godt eksempel. Den skal økes, samtidig som drivstoffavgiftene skal ned - og utslippskuttene i Norge totalt sett skal bli større enn Solberg-regjeringen har ønsket. Ap har fått gjennomslag for sin ambisjon om 55 prosent kutt for hele økonomien innen 2030. Hvordan det skal gjennomføres samtidig som denne plattformen knesetter en rekke unntak, er et åpent spørsmål.

Også skattepolitikken er uavklart. Det er den selv om plattformen i seg selv er tydelig: Dagens skatte- og avgiftsnivå skal beholdes. På spørsmål om dette under pressekonferansen i Hurdal gjorde nemlig Vedum det klart at regjeringen vet den er i mindretall, og må finne flertall for dette i Stortinget. Det var en ganske åpen invitasjon til SV, og et varsel om at regjeringen er innstilt på å innfri krav om økte skatter.

Hurdalsplattformen har altså gitt noen viktige avklaringer, men er gjennomgående preget av å være åpen for tolkninger. Det peker fram mot veien videre. En åpen plattform fra en sentrumsregjering i mindretall innebærer følgende: Politikken vil til slutt bli formet basert på hva slags flertall den kan finne på Stortinget.

Sp har skodd seg godt for å kunne utkjempe disse stridighetene. Partistrateg Marit Arnstad og profilen Geir Pollestad blir begge værende på Stortinget, og går ikke inn i regjering.

Kampen og forhandlingene er med andre ord ikke over.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer