KOMMENTARER

Partibarometer

Nå rakner det for Listhaug

Dagbladets ferske partibarometer bekrefter den dalende oppslutningen for Frp. Er det i ferd med å rakne for Sylvi Listhaug, spør Sondre Hansmark.

OPP OG NED: Frp-leder Sylvi Listhaug er i midt i en nedoverbakke. Foto: Marit Hommedal / NTB
OPP OG NED: Frp-leder Sylvi Listhaug er i midt i en nedoverbakke. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det går fullstendig under radaren akkurat nå, men Frp ser ut til å miste fotfeste blant velgerne.

Det er ganske godt skjult av de dramatiske målingene Arbeiderpartiet og Senterpartiet opplever for tida, men Frp har i løpet av kort tid mistet betydelig oppslutning.

Det var i sommer at Sylvi Listhaug og Frp begynte å klatre opp på oppslutningstoppen. Partiet noterte målinger på over 15 prosent i august og september. Nå er oppslutningen reversert.

I september noterte Sylvi Listhaug og hennes parti et gjennomsnitt på 14 prosent på meningsmålingene ifølge nettstedet pollofpolls. Nå i desember er gjennomsnittet redusert til 11,6 prosent. De har på kort tid gått fra å jevnlig se 15-tallet på målingene til å jevnlig se 10-tallet.

Hva er det som har skjedd?

La oss først se på hva som ikke har skjedd. Prisene på drivstoff, strøm og mat har gått i været i løpet av det siste året. Frp har ikke klart å vokse varig på en utvikling som slår knockout på manges personlige økonomi.

Løfter om makspris på strøm, kutt i drivstoffavgifter og halvering av matmomsen ser ikke ut til å bite seg fast i velgerhukommelsen – eller kanskje gjør det nettopp det, men tilliten til at Frp kommer til å gjøre noe med det er for lav til at det monner.

Det som ikke har skjedd, er at Frp stjeler betydelige mengder med velgere fra et skadeskutt Senterparti. I stedet forsvinner Vedums tidligere velgere andre steder. Kanskje er velgerne blitt skuddredde og er skeptiske til å stemme på partier som lover mye og kanskje gjennomfører for lite.

Det som derimot ser ut til å skje, er at den politiske oppmerksomheten på kort tid har endret seg. Den kanskje største snakkisen blant velgerne de siste ukene er den dramatiske økningen i fattigdom og matkøer.

Når folk ønsker seg viskelær til jul og matkøene er hundrevis av meter lange, er det kanskje ikke Frp som er fremst i pannebrasken. Selv om de selv mener de burde vært det.

Det sto lenge i Frp's partiprogram at det ikke er en offentlig oppgave å utjevne lønnsforskjeller som oppstår naturlig i arbeidsmarkedet. Det står seg ganske dårlig nå til dags. Vi har fått et ganske tydelig ansikt på ulikhetene i samfunnet i løpet av det siste året.

Frp forsøker å tilpasse seg dette. Den siste tida har partiet beveget seg fra en form for økonomisk liberalisme, til å bli et rendyrket velferdspopulistisk parti. Nå skal alle få mer penger. Hun har blitt "Sosialisthaug", som Rødts Mimir Kristjansson døpte henne.

I tillegg har det i praksis blitt umulig for partiet å spille på innvandring. Det er tverrpolitisk enighet om å ta imot titusenvis av ukrainske flyktninger – både i folket og på Stortinget. Integreringen går godt.

Samtidig blir stadig flere nordmenn positive til enten dagens innvandringspolitikk, eller en mer liberal en. Andelen som vil stramme inn har sunket kraftig de siste åra.

11,8 prosent til Fremskrittspartiet er ikke noe som akkurat setter i gang en lederdebatt i Frp, men det er en betydelig nedgang fra sist måling og et stykke unna der de var for bare noen måneder siden.

Nå er strømkrisa i emning nok en gang. Vi går en tøff vinter i møte, og kanskje er det nok til å gi Frp et lite dytt på meningsmålingene igjen. For Listhaugs del får hun håpe hun er smartere i løftene sine enn Vedum var. Slike velgere forsvinner fort igjen når man sitter ved makta.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer