LEDER

Nå reverserer vi landet

Vi vil mangle penger, og vi vil mangle ansatte. Kommuner skal vi likevel ha på hvert nes. Hvis det er noe som tyder på at det norske styringssystemet er ødelagt, så er det strukturreformene.

VI SOM DELER LANDET: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB
VI SOM DELER LANDET: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I Søgne jubles det. Regjeringen har besluttet at det skal gjennomføres en folkeavstemning for å reversere tvangssammenslåingen med Kristiansand kommune. I Kristiansand er fortvilelsen – for ikke å si sinnet – kanskje like sterkt.

Ap-ordfører Jan Oddvar Skisland sier han ikke er blitt orientert, og mener beslutningen er et brudd på forutsetningene i Hurdalsplattformen, regjeringens felles styringsdokument. All planlegging som er gjort for en ny storkommune har vært bortkastet, all planlegging for framtida må legges på is.

Protestene vil nok likevel ikke føre fram. Senterpartiet (Sp) skal ha sin seier. Partiet gikk til valg på reverseringer. Siden lysten på faktisk å gjennomføre dem er liten – bare én av 13 tvangssammenslåtte kommuner har til nå bedt om oppløsning, får de nå ytterligere hjelp.

Hvis det er noe som tyder på at det norske styringssystemet er ødelagt, så er det strukturreformene. Det som burde være et system som var innrettet etter geografi og faglige behov, er nå blitt en arena for prinsippløs, aksjonistisk omkamp og symbolpolitikk.

Stortinget er for tida ute av stand til å planlegge for, og gjennomføre, logiske strukturreformer som kan stå seg over tid. Regionreformen var et makkverk, og reaksjonen etterpå like ille. Nå skal det bli sju nye fylkesgrenser på Østlandet. Politikerne på Stortinget – også de som har gjennomført reformen – synes ikke det er det minste selvmotsigende at stemmekretsene til Stortinget følger de gamle fylkesgrensene. En skulle tro det var et signal om at reformforsøkene har vært dårlig tenkt og planlagt. Logikken har tatt ferie.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.