LEDER

Nå reverserer vi landet

Vi vil mangle penger, og vi vil mangle ansatte. Kommuner skal vi likevel ha på hvert nes. Hvis det er noe som tyder på at det norske styringssystemet er ødelagt, så er det strukturreformene.

VI SOM DELER LANDET: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB
VI SOM DELER LANDET: Finansminister og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, og kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

I Søgne jubles det. Regjeringen har besluttet at det skal gjennomføres en folkeavstemning for å reversere tvangssammenslåingen med Kristiansand kommune. I Kristiansand er fortvilelsen – for ikke å si sinnet – kanskje like sterkt.

Ap-ordfører Jan Oddvar Skisland sier han ikke er blitt orientert, og mener beslutningen er et brudd på forutsetningene i Hurdalsplattformen, regjeringens felles styringsdokument. All planlegging som er gjort for en ny storkommune har vært bortkastet, all planlegging for framtida må legges på is.

Oljesmurt: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum mener at olje- og gass-produksjonen i Nordsjøen er ekstremt viktig for Norge og Vest-Europa. Reporter: Steinar Suvatne / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Protestene vil nok likevel ikke føre fram. Senterpartiet (Sp) skal ha sin seier. Partiet gikk til valg på reverseringer. Siden lysten på faktisk å gjennomføre dem er liten – bare én av 13 tvangssammenslåtte kommuner har til nå bedt om oppløsning, får de nå ytterligere hjelp.

Hvis det er noe som tyder på at det norske styringssystemet er ødelagt, så er det strukturreformene. Det som burde være et system som var innrettet etter geografi og faglige behov, er nå blitt en arena for prinsippløs, aksjonistisk omkamp og symbolpolitikk.

Stortinget er for tida ute av stand til å planlegge for, og gjennomføre, logiske strukturreformer som kan stå seg over tid. Regionreformen var et makkverk, og reaksjonen etterpå like ille. Nå skal det bli sju nye fylkesgrenser på Østlandet. Politikerne på Stortinget – også de som har gjennomført reformen – synes ikke det er det minste selvmotsigende at stemmekretsene til Stortinget følger de gamle fylkesgrensene. En skulle tro det var et signal om at reformforsøkene har vært dårlig tenkt og planlagt. Logikken har tatt ferie.

Er det noen som savner kommunene Borge, Kråkerøy, Onsøy og Rolvsøy? Sikkert, men i 1994 ble disse kommunene med tvang slått sammen med Fredrikstad kommune, til tross for motstand i folkeavstemninger. Dette var en av totalt åtte slike sammenslåinger som Stortinget gjennomførte på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet, for å skape sammenhengende byregioner.

Kommunepolitikk skal ikke være identitetspolitikk. Kommunene er grunnmuren i velferdsstaten, og skal sørge for gode og effektive tjenester.

Fra før visste vi at Norge vil mangle tusenvis av ansatte i helsetjenestene de kommende tiårene. Nå vet vi også at inflasjon og press på økonomien vil måtte føre til kraftig innstramming i budsjettene. Regjeringen har startet kuttrunden, og Senterpartiet har trådt inn i rollen som kuttmester i byene. Det kan på mange områder være nødvendig.

Det sunne bondevettet er likevel høyst oppskrytt dersom det ikke ser potensialet for effektivisering i styringsstrukturen. Norge har fortsatt, etter Erna Solbergs kommunereform, over 100 kommuner med under 3000 innbyggere. Nå varsler politikere sanering av prosjekter, utbygginger og byggeplaner over hele landet.

Kommuner skal vi likevel ha på hvert nes. Forstå det den som kan.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer