LEDER

Fotball-VM i Qatar:

Nå ruller ballen

Landslagets markering har en viktig effekt.

KRAFTFULLT: På T-skjortene som ble brukt under nasjonalsangen før avspark i kampen mot Gibraltar sto det: «Human rights – on and off the pitch». Når et helt landslag og med de to verdensstjernene Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland i spissen benytter den ellers apolitiske fotballbanen til en slik markering, er det kraftfullt.Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / POOL / NTB
KRAFTFULLT: På T-skjortene som ble brukt under nasjonalsangen før avspark i kampen mot Gibraltar sto det: «Human rights – on and off the pitch». Når et helt landslag og med de to verdensstjernene Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland i spissen benytter den ellers apolitiske fotballbanen til en slik markering, er det kraftfullt.Foto: Vegard Wivestad Grøtt / BILDBYRÅN / POOL / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Uavhengig av utfallet i debatten om boikott av neste års fotball-VM, har landslagets T-skjorter før kampen mot Gibraltar denne uka vært en viktig markering om menneskerettighetssituasjonen i Qatar.

Qatar burde aldri fått fotball-VM. Reaksjonene har vært sterke helt siden tildelingen, men debatten har skutt fart etter The Guardians avsløring om at mer enn 6500 gjestearbeidere har mistet livet i Qatar etter at landet ble tildelt fotball-VM for ti år siden. De kom fra India, Nepal, Sri Lanka, Bangladesh og Pakistan. Ikke alle disse dødsfallene er direkte relaterte til VM, men det er ingen tvil om at forholdene for gjestearbeidere er uakseptable og at menneskerettighetene utfordres i Qatar.

Det er heller ingen tvil om at Qatar driver såkalt sportsvasking med mesterskapet. Autoritære regimer bruker svimlende summer på å arrangere store sportsbegivenheter, fordi dette gir positiv omtale av land som ellers med rette møtes med mye kritikk. I andre land er det nå dessuten nær umulig å legitimere pengebruken, Qatar skal bruke 1700 milliarder kroner på fotball-VM. Det er til sammenlikning mer enn hele det norske statsbudsjettet i år, med pandemien som nøkkel til oljefondet. Når fotballen blir brukt til å legitimere uakseptable menneskerettighetsbrudd, er det heldigvis mange som reagerer.

I Norge skal et ekstraordinært fotballting i slutten av juni ta stilling til spørsmålet om mulig boikott av mesterskapet neste år. Foreløpig mener fotballstyret at dette er feil virkemiddel, men ingenting er avgjort ennå. Røde Kors-veteranen Sven Mollekleiv leder utvalget som på forhånd skal utrede konsekvensene av en boikott. Avgjørelsen er altså skjøvet fram i tid.

Derfor var det så befriende å se landslagsspillernes egen markering denne uka. Under avspillingen nasjonalsangen før avspark i kampen mot Gibraltar stilte spillerne i T-skjorter med teksten: «Human rights – on and off the pitch». Når et helt landslag og med de to verdensstjernene Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland i spissen benytter den ellers apolitiske fotballbanen til en slik markering, er det kraftfullt. Og t-skjortene ble raskt en internasjonal nyhet.

Landslagets markering har en viktig effekt: Norges støtte til VM-arbeiderne i Qatar er med på å sette situasjonen på dagsorden. Torsdag fulgte Tysklands landslag opp. Før kampen mot Island stilte spillerne i trøyer som de selv hadde malt med hver sin bokstav, i rekkefølge så de stavet «human rights». Slik får markeringen ballen til å rulle.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer