KOMMENTARER

Nordisk råd:

Naboene raser mot Norge

Berlinmurer, nasjonalisme og pandemi-talibanere.

Naboene raser mot Norge
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

KØBENHAVN (Dagbladet): - Jeg forstår hvorfor den norske statsministeren forsvarer den forrige regjeringen, når jeg hører ham bruke ordet «importsmitte». Dette er pandeminasjonalisme, raste Hans Wallmark i Folketingssalen onsdag kveld.

Moderaternas presentant fikk jublende applaus for sin utfordring til Jonas Gahr Støre:

- Det vi som internasjonalister må si, er at det viktige er å stoppe smitten - ikke mennesker.

Nordisk råd har denne uka i København hatt sitt første fysiske møte på to år, etter pandemiens møteforbud og stengte grenser. Formuleringene om nordisk samarbeid var ikke like varme som vanlig. Harde utfall vitner om at pandemien har skapt vondt blod mellom landene. Den norsksvenske grensa var i debatten med statsministrene et åpent sår.

I snart 70 år har vi hatt passfrihet og et sterkt samarbeid i Norden. Vi har et felles arbeidsmarked, hytter i hverandres land, og mange pendler hver dag til nabolandet for arbeid eller familie.

Da grensene stengte, ble mange stanset fra å dra på jobb. De sto plutselig i fare for å miste både jobb, pensjon og andre arbeidsrettigheter. Pandemien ble ekstra hard for dem som har valgt å bo og jobbe i grenseområdene.

- Vår felles visjon om verdens mest integrerte region har vært vanskelig å få øye på de siste to åra, sa Anna Hallberg

Hun er samarbeidsminister i Sverige og stilte på statsministermøtet istedenfor Stefan Løfven, som er på partikongressen der hans etterfølger velges.

Mange av de mest rasende innleggene kom fra svensker mot Norges statsminister. Men stengte grenser er ikke bare et norsksvensk problem. Landsstyreformann Veronica Thornroos fortalte at pandemien har strupet Ålands økonomi. Selv om Åland er finsk, er Sverige deres største arbeidsmarked. Transport forsvant og pandemien førte mange ut i arbeidsledighet.

- Dette har gitt oss det jeg kaller nasjonalistiske pandemi-talibaner, sa hun.

Sveriges konsul på Åland ble angrepet fordi folk trodde han var svensk.

- Dette skaper sår som er vanskelig å hele.

Thornroos håper at vi framover vil våge å stole på at også nabolandene har en god intensjon om å redde liv.

Nordiske politikere har hatt jevn kontakt gjennom pandemien. Representanter til Nordisk råd forteller om opphetede digitale debatter i komiteeene. Statsråder snakket ofte med kollegene på telefon.

- Vi er ikke bare kolleger, men også venner, sa Islands statsminister Katrin Jakobsdottir.

Hun beskrev likevel hvordan mistroen vokste da vi ikke lenger kunne reise fritt mellom våre land. Sverigedemokraternas Aron Emilsson kalte de stengte grensene som berlinmurer i et område som har hatt passfrihet i mange tiår. Partifellen Staffan Eklöf snakket om et nordisk samarbeid i krise. Bertel Geismar Haarder, som har vært statsråd i åtte danske regjeringer, slo fast at den norske stengingen av grensene var feil og at håndteringen kostet mange svenske lønnsmottakere jobben.

I sterk kontrast til tonen mot Norge, fikk Islands statsminister uhemmet skryt for Islands likestilte håndtering av reisende fra ulike land og forkasting av fargekoding. Alle statsministrene takket også Sverige for deres koordinering av vaksiner til hele Norden.

På tampen av dagen kommenterte også den tidligere finske forsvarsministeren Jan-Erik Enestam situasjonen. Dagen før overleverte han Nordisk råd 12 anbefalinger fra en ny rapport om kriseberedskap. Rapporten slår fast at grensene mellom Norge og de andre landene i Norden ikke burde vært stengt. Enestam vil ha på plass eit fellesnordisk reisebevis, slik at nordiske innbyggere kan bevege seg fritt når neste krise rammer.

De ferske stortingsrepresentantene Tove Elise Madland og Maj Britt Lagesen fra Arbeiderpartiet og den norsksvenske riksdagsrepresentanten Cecilie Tenfjord-Toftby fra Moderaterna var blant dem som tok til orde for å sikre at en liknende situasjon ikke skal oppstå igjen. Det er fristende å tenke seg løsninger der nordiske utlendinger ikke behandles som andre utlendinger, og der særlig grenseboerne får særlige rettigheter.

Dette er likevel lettere tenkt enn gjort. Statsministrene understreket viktigheten av nasjonal suverenitet, og at enhver regjerings viktigste oppgave er å beskytte sine egne borgere.

Svenskenes kritikk av Norge ville slått hardere hvis ikke Sverige hadde 15.000 døde av covid-19. Pandeminasjonalismen er reell, og den har stor støtte i befolkningen. Støre hadde rett i sitt svar til Wallmark:

- Det er mennesker som bringer smitten.

De som i dag reiser fra Nordisk råd til Norge må ennå være fullvaksinerte eller registreres, testes og gå i karantene. Men vi kan dra på hytta i Sverige og til Danmark på sommerleir, og statsministerens første formelle besøk går til Stockholm. Gode venner må besøke hverandre for å opprettholde vennskapet. Men det krever mange besøk å komme over et toårig brudd.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer