KOMMENTARER

Når Dagbladet «ødelegger» debatten

Vi er visst kommet hit: Det er en forbrytelse å påpeke at Putin er hovedårsaken til de høye strømprisene.

STRUPET GASSEKSPORT: Krigen har ført til krise i energimarkedene, men allerede i fjor startet Putins Russland med å strupe eksporten av gass til Europa, noe som også sendte strømprisene til himmels. Foto: AFP/NTB
STRUPET GASSEKSPORT: Krigen har ført til krise i energimarkedene, men allerede i fjor startet Putins Russland med å strupe eksporten av gass til Europa, noe som også sendte strømprisene til himmels. Foto: AFP/NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Agiteringen mot markedssystemet for strøm gjør at opp blir ned, og ned blir opp.

Det nye nå er at det skal framstilles som en forbrytelse å påpeke at Putin har skyld i den høye strømprisen.

Det markedsbaserte systemet har sikret lav strømpris og effektiv ressursutnyttelse i Norge i 30 år. Det vil også være nødvendig for å få til en så rask overgang som mulig til fornybar og sikker kraft når Europa skal gjøre seg uavhengige av bandittregimet i Russland.

Europa vil være avhengig av mer utveksling på tvers av regioner og landegrenser når strømproduksjonen blir mer væravhengig.

Men nå er systemet satt ut av spill. Hvorfor?

Vi i Dagbladet angrep denne uka SVs Ingrid Fiskaa for å påstå at det ikke er Putin som har skyld i de høye strømprisene.

For det blir vi anklaget for å senke nivået på debatten til bunnivå av Bjørgulv Braanen i Klassekampen. Hans kollega Jo Skårderud mener at vi, ved å påpeke at det å underslå Putins rolle kan være med på å løpe hans ærend, ser ned på dem som ønsker makspris.

Det er det reineste sprøyt.

To fakta:

Uten Putins krig ville strømprisen i dag vært 50 øre! Det meldte denne uka kraftanalytikerne i Volue insight, den siste i rekken av analyser som påpeker denne sammenhengen.

De to siste kraftkablene har gitt 10 prosent høyere pris, viser Statnetts analyse, publisert i vår.

Likevel skal vi nektes å påpeke det åpenbare: At Putins krig er hovedårsaken til de skyhøye strømprisene, ikke kraftkabler. Og vi skal anklages for å ødelegge debatten når vi argumenterer mot dem som likevel hevder det motsatte.

Agiteringen mot kraftsamarbeid og markedssystemet skal i alle fall ha dette: Den er totalt uten koblinger.

Det er selvsagt i orden å være mot markedssystemet for kraft. Men å late som om Putin ikke er den hovedskyldige i dagens priskrise, er å underslå fakta.

Den som ønsker å viske ut Putins rolle i strømprisregnestykket, ender opp med en likning som ikke går opp.

Norge er en blandingsøkonomi, hvor det meste i samfunnet er bygget på grunnlag av markedsøkonomiske prinsipper - med sterk grad av statlig regulering. Slik er også kraftsystemet bygget opp.

Den som nå forsøker å redigere vekk Putins rolle i energikrisen, har i praksis en annen agenda: De vil gjerne benytte anledningen til å avvikle markedssignaler som element i det norske (og europeiske) energisystemet.

Denne agendaen kjenner vi igjen i mange andre sammenhenger. Rødt er for eksempel motstander av kapitalismen. Når partiet likevel vil gå inn og gi en form for norsk strømstøtte til REC Solar, som eies av en av verdens rikeste menn, sier Bjørnar Moxnes: «Vi støtter et tak på den prisen kraftselskapene kan ta. Så er det dessverre sånn i kapitalismen, at det er eierne som eier bedrifter.»

Med denne tankegangen er det mye som henger i løse lufta, for å si det forsiktig.

Det er utrolig hvor lett kritikerne av strømsystemet slipper unna med slike resonnementer. Økonomiske lettvintheter er billige, og selger som varmt hvetebrød når prisene på alt stiger.

En radikal økonom som Kalle Moene, som forsker på ulikhet og som har irritert seg over at denne regjeringen ikke har villet gjøre større grep for å øke skattene, gikk for eksempel hardt til verks mot tanken om makspris nylig. I en kronikk i Dagens Næringsliv minnet ham på at det er flere hundre år gammel økonomisk visdom at å sette makspris på en vare det er knapphet på, vil forsterke problemet. Den riktige medisinen er å sette de med dårligst råd i stand til å kjøpe varene. Altså sørge for jobber, en sunn økonomi, og særskilt økonomisk støtte i krisetider.

De som vil avvikle markedsstyring, sette en statlig makspris og liknende, kan jo svare på dette: Hvordan skal et slikt system settes sammen, hvordan skal en bestemme hvor kraften skal bygges ut, og hvem som skal betale for det? Hvordan skal koordineringen mellom regioner og land henge sammen?

Kanskje de skal ringe og spørre Putin? Han vet i alle fall hvordan man skal sabotere det systemet vi har i dag. Handlingene går også inn i et kjent mønster, hvor Putin forsøker å undergrave europeisk samarbeid. Å trekke vekk dette fra analysen av dagens strømpriskrise er i beste fall å gjemme seg fra virkeligheten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer