DEBATT

Psykiatri

Når en syk mann blir skutt av politiet

Politidirektoratet spår flere konfrontasjoner mellom politi og psykisk syke. De anser det som sannsynlig at langt flere i mental ubalanse vil begå grove voldshandlinger. Hvem har, og hvem vil ta ansvar?

IKKE SYK NOK?: Like før jul gikk det galt, igjen. Morten Michelsen ble det tredje dødsofferet for politiets kuler siden høsten 2019. Ikke syk nok, ikke tilstrekkelig hjelp, skriver innsenderen. Bilde fra politiaksjonen i Bergen 22. desember. Foto: Eivind Senneset / NTB
IKKE SYK NOK?: Like før jul gikk det galt, igjen. Morten Michelsen ble det tredje dødsofferet for politiets kuler siden høsten 2019. Ikke syk nok, ikke tilstrekkelig hjelp, skriver innsenderen. Bilde fra politiaksjonen i Bergen 22. desember. Foto: Eivind Senneset / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Sist uke kom nyheten om at Stortinget satte ned foten for regjeringens nedbygging av døgnplasser i psykiatrien. Selv om håndbrekket er satt på, kreves det mer enn døgnplasser for å hjelpe alvorlig psykisk syke mennesker.

Like før jul gikk det galt – igjen. Morten Michelsen ble det tredje dødsofferet for politiets kuler siden august 2019. Ikke syk nok – ikke tilstrekkelig hjelp.

Det gjør meg vondt å høre på Mortens foreldre. De kunne fortelle at sønnen over tid hadde tryglet om hjelp fra helsevesenet for å mestre livet. At han ble vurdert til å ikke være syk nok, syntes å være en vurdering foreldrene opplevde som en hån.

Det gjør også vondt å lese om naboer som var plaget av støy, uro og engstelse fordi Morten med sin psykiske lidelse og rusbruk ikke klarte å imøtekomme hverdagens regler og normer for oppførsel. Det er også leit å lese at helsearbeidere må kontakte politiet for å få hjelp til å mestre vanskelige behandlingssituasjoner og at det i noen tilfeller har endt med drap av pasienten. På 16 måneder er tre menn skutt og drept av politiet.

Politidirektoratet slo alarm via TV 2 i slutten av januar med informasjon om at politioppdrag knyttet til psykiatrien hadde økt fra 37.000 i 2016 til 53.000 oppdrag i 2020. Videre ble det formidlet at volden som ble utøvd av psykisk syke personer var grovere og mer hensynsløs enn tidligere.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer