LEDER

Når fjellene roper hurra

Selvsagt må vi få en debatt om Norge, EØS og brexit. Da er det lite tjenlig å trekke konklusjonene på forhånd. Særlig gjelder det en oppblåst, ureflektert nasjonalisme.

FJELLENE ROPER: Et land som Norge, med færre kilo på kjøttvekta, er antakelig bedre tjent med EØS der konflikter med EU løses i rettslige organer. Foto: Berit Keilen / NTB
FJELLENE ROPER: Et land som Norge, med færre kilo på kjøttvekta, er antakelig bedre tjent med EØS der konflikter med EU løses i rettslige organer. Foto: Berit Keilen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Julaften fikk Storbritannia en avtale med EU, og de fleste briter puster lettet ut. Brexit uten avtale ville med stor sikkerhet ført til kaos og kraftig økonomisk nedtur. Storbritannias framtid ville kommet i spill. Ikke minst fordi det åpne, globale handelssystemet er under press. Det kan gå mot en situasjon der Kina, USA og EU blir handelsblokker som konkurrerer om økonomiske og politiske mål og resultater. Å stå helt utenfor, med gamle imperiedrømmer om frihandel, ville vært særdeles risikabelt.

BREXIT: 23. juni 2016 stemte et flertall av den britiske befolkningen for å forlate Den europeiske union. Tre år senere har de fortsatt ikke meldt seg ut av EU, og Storbritannia befinner seg i et politisk kaos. Her får du en enkel innføring i hele Brexit på 140 sekunder. Vis mer

Nå får Storbritannia i det minste en fot innenfor EU, men resultatet er ikke gratis. Britene oppnådde markedsadgang og tollfrihet for varer, men ikke for tjenester som antas å utgjøre om lag halvparten av landets eksport. Vel så viktig er at Storbritannia ikke lenger skal være underlagt EU-domstolen og får utvidet kontroll med egne lover, grenser og farvann. Til gjengjeld etableres omfattende ordninger der det skal forhandles om tvistespørsmål. Nord-Irland skal fortsatt være en del av EUs indre marked. EUs regler skal gjelde og EU-domstolen skal fortsatt ha myndighet.

I Norge er reaksjonen på Brexit-avtalen omtrent som forventet. De mest glødende EU-tilhengerne mener en tilsvarende avtale for Norge ville vært en katastrofe. Ikke minst økonomisk. På neisiden er det knapt ende på gleden. Klassekampens politiske redaktør, Bjørgulv Braanen, hyller den konservative klassepolitikeren Boris Johnson og mener han kommer til å bli «en av Storbritannias mest betydningsfulle statsministere etter krigen». Marit Arnstad, parlamentarisk leder for Senterpartiet, sier til Klassekampen at britenes avtale med EU er bedre enn den norske EØS-avtalen. Fra SV og Rødt kommer liknende signaler.

Vi tror det kan være lurt å vente med dramatiske konklusjoner når det gjelder brexit-avtalen. Avtalens effekter vil ikke være kjent før den har virket en stund, og den reelle samordningen mellom EU og Storbritannia er etablert. For en økonomisk og politisk stormakt kan det kanskje være fordelaktig å forhandle politisk om tvistespørsmål. Et land som Norge, med færre kilo på kjøttvekta, er antakelig bedre tjent med EØS der konflikter med EU løses i rettslige organer.

Selvsagt må vi få en debatt om Norge, EØS og brexit. Da er det lite tjenlig å trekke konklusjonene på forhånd. Særlig gjelder det en ureflektert nasjonalisme som er like oppblåst som Bjørnstjerne Bjørnsons skildring av norskheten: «Og fjellene selv roper langt hurra».

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer