Utenriksminister Ine Eriksen Søreide har kalt den kinesiske ambassadøren i Oslo inn på teppet etter at alliert og norsk etterretning har konkludert med at Kina sto bak dataangrepet mot Stortinget i mars. Angrepet er – som utenriksministeren sier – et angrep på vår viktigste demokratiske institusjon, og dermed uakseptabelt. Angrepet er også en del av et større anslag mot flere allierte, inkludert USA. Kina bedyrer på rituelt vis sin uskyld. Det er like rituelt som at Kinas ambassadør må møte i UD for å høre på vår protest. Mens alle vet at ritualene ikke forandrer på noe som helst.
For det er mye større føringer som ligger til grunn for innbruddet i datasystemene på Stortinget. Krigføring på nettet griper om seg, og storstilt data-hacking har for lengst blitt en fortsettelse av politikken, med andre midler. Det er en slags politisk hybrid som nærmest betyr «krig light». De mest aktive i denne virksomheten mot Vesten er Kina, Russland og Iran. Men også et land som Nord-Korea utmerker seg i denne disiplinen. For ikke å snakke om USA selv, som bruker teknologi til å spionere på alle, også sine nærmeste allierte. For Norges del har PST pekt på Russland og Kina som de største truslene mot norsk sikkerhet i den virtuelle verden.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger