DEBATT

Reiser til utlandet

Når kjærlighet reduseres til en «unødvendig fritidsreise»

Min kjæreste og familie i Danmark er ikke mer unødvendig for meg, enn familien i Bergen er for Mæland.

KJÆRESTE I UTLANDET: Jeg aksepterer ikke at det å reise hjem til sine nærmeste, i mitt tilfelle til kjæresten i Danmark, degraderes til samme kategori som en feriereise til Dubai, skriver Beate K Østhus. Foto: Privat
KJÆRESTE I UTLANDET: Jeg aksepterer ikke at det å reise hjem til sine nærmeste, i mitt tilfelle til kjæresten i Danmark, degraderes til samme kategori som en feriereise til Dubai, skriver Beate K Østhus. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Siden mars 2020 har vi blitt vant til å forholde oss til at reiser defineres som nødvendige eller unødvendige. Det er forståelig at kategorisk begrepsbruk benyttes når regler skal omfavne mange ulike problemstillinger. Men det er også problematisk. Ordet unødvendig defineres som noe overflødig, unyttig og hensiktsløst.

I skrivende stund er det kun arbeidsreiser, studiereiser, samt reiser på grunn av sterke velferdshensyn; som f.eks. samvær med mindreårige barn eller besøk til nærstående familie som er alvorlig syk, som defineres som nødvendige utenlandsreiser. «Hvis du reiser utenlands for å besøke ektefelle, kjæreste eller andre nære relasjoner som ikke er alvorlige syk, blir dette ikke definert som sterke velferdshensyn (helsenorge.no)». Dermed defineres altså reiser utenlands for å være sammen med kjæreste eller ektefelle som unødvendig. Det opplever jeg som problematisk.

I et intervju med Dagbladet (11.04.20) uttalte justisminister Monica Mæland: «Det å reise hjem er ikke en unødvendig fritidsreise. De fleste av oss aksepterer at det å være sammen med sine nærmeste det er lov.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer