KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Når nettene blir lange ...

Når nettene blir lange, og kulda setter inn, da bør man holde nytt krigsråd. Rundt fire måneder inn i Ukrainas vår-offensiv må landet tenke nytt, skriver Morten Strand.

DØD I SOLOPPGANG: Ukraina må forberede seg på en utmattelseskrig. Foto: AP / NTB
DØD I SOLOPPGANG: Ukraina må forberede seg på en utmattelseskrig. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I krigsrådet i Prøysens «Musevisa» samler som kjent musemora ungene rundt seg, og ber dem holde seg unna musefella sånn at alle snart kan feire jul igjen. I Volodymyr Zelenskyjs krigs-råd før vinteren setter inn, bør han erkjenne virkeligheten på slagmarken og forberede ukrainerne på at denne krigen er i ferd med å bli en utmattelseskrig.

En utmattelseskrig der kriger-president Vladimir Putins felle var å lage så sterke forsvarsanlegg i de okkuperte områdene at de første ukene av Ukrainas offensiv ble en ulykke for dem. Og der den neste fella er å hensette Russland i en nasjonal mobiliserings-modus som gjør det å ofre alt for seier er den eneste sosialt akseptable holdningen i Putin-staten. Begge fellene har vist seg å være effektive, mer effektive enn mange trodde.

MISSILSYSTEM: Sentralt plasserte kilder i Pentagon mener Joe Biden snart vil gi langtrekkende raketter til Ukraina. Det kan svekke det russiske kampsystemet, mener oberstløytnant Palle Ydstebø. Vis mer

I helga kunngjorde Putin at han vil mobilisere 130 000 nye soldater som skal gjennom et ett-års treningsprogram. Sånn vil han vise verden vinterveien, hva patriotiske russere er laget av, i motsetning til de svikefulle ukrainerne som fortsatt nekter å være russere. Han vil vise hva det innebærer å alliere seg med det dekadente Vesten. Putin har gjort denne krigen til en utmattelseskrig. Det må også ukrainerne og deres støttespillere nå innstille seg på.

Og de er i ferd med å innstille - eller stålsette - seg. For et år siden så mente 50 prosent av ukrainerne et krigen ville være over innen ett år. Nå mener 34 prosent av ukrainerne det samme. Men nå - etter at den lenge forhåndserklærte våroffensiven har nådd høsten - synes selv et tall på 34 prosent å være alt for høyt og optimistisk.

Situasjonen krever altså ukrainsk nytenking både militært, økonomisk, og sosialt. Enkelte rapporter fra de siste dagene forteller at ukrainske styrker skal ha brutt gjennom den tredje av de russiske forsvarslinjene i den 100 mil lange fronten i sør i Zaporizjzja fylke. Hensikten er fortsatt å nærme seg byen Melotipol ved Azov-havet, og sånn avskjære de russiske styrkene i halvparten av det okkuperte Zaporizjzja og hele den okkuperte delen av Kherson fylke, og Krim-halvøya.

Men det er så langt ingen rapporter om at ukrainske styrker i stort omfang har slått seg inn bak denne tredje linja av de russiske forsvarsverkene for å skape kaos og panikk i de russiske linjene, og erobre mye land, slik ukrainerne gjorde for et år siden i Kharkov i nord, og i deler av Kherson i sør. I virkeligheten har fronten knapt nok beveget seg siden juni. Et gjennombrudd før høstregnet og kulda gjør framrykking enda vanskeligere, er ikke umulig, men heller ikke lenger sannsynlig. Imens vil ukrainerne i vinter først og fremst få fly og panser som kan kjøre over minelagte områder, for å kunne angripe mer effektivt neste år.

Men i Ukraina er det å mobilisere nye soldater ingen enkel oppgave. Mange menn har betalt for å unndra seg militærtjeneste, noe som var grunnen til at forsvarsministeren og seks viseforsvarsministere fikk sparken for noen uker siden. Men også økonomien lider. Sju millioner av en førkrigs-befolkning på 37 millioner har flyktet til utlandet. Mer enn fire millioner av dem er i arbeidsdyktig alder. Og når nettene blir lange og kulda setter inn, forbereder blant annet norske myndigheter seg på mange flere flyktninger fra Ukraina. Tanken på en ny iskald vinter med utbombet energiforsyning vil tvinge enda flere ukrainere ut av landet.

President Volodymyr Zelenskyj sa i helga at landet nå satser stort på våpenproduksjon, og inviterer investorer fra andre land. 26 prosent av bnp går til krigen, mens halvparten av statsbudsjettet er gaver fra vestlige land. Ukraina vil satse på produksjon av raketter, droner og artillerigranater. Og man er ikke helt uten tradisjoner. Verdens største rakettfabrikk lå en gang i sovjetisk Ukraina, i byen som nå heter Dnipro.

Ukraina har en stor fordel av at produksjonen av blant annet droner er desentralisert. Droner er dessuten et effektivt våpen for ukrainerne. De slår kraftig til på Krim, der både hovedkvarteret til den russiske Svartehavsflåten, en ubåt, og flere krigsskip er truffet i løpet av kort tid. Den ukrainske strategien er å føre krigen i stadig større grad inn i Russland, for å fortelle russerne at den også går ut over dem.

Men dette går også rett inn i Putins fortelling, at dette er en russisk forsvarskrig mot det dekadente Vesten og det nazistiske Ukraina. Det er en fortelling som passer Putin godt, og som han kontrollerer gjennom nasjonalt TV. Før Ukraina eventuelt får et større gjennombrudd på slagmarken, er det denne av Putins fortellinger Ukraina må knuse for å kunne få en slutt på krigen. Det blir ikke lett.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer