DEBATT

Psykiske plager og omsorgssvikt

Når omsorgen svikter

Hvorfor greier noen barn seg bedre enn andre?

TÅLER BELASTNING: - Genforskningen kaster lys over hvorfor noen barn er sårbare mens andre tåler belastninger bedre enn andre, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB
TÅLER BELASTNING: - Genforskningen kaster lys over hvorfor noen barn er sårbare mens andre tåler belastninger bedre enn andre, skriver innsenderen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Både fagfolk og folk flest har observert at den psykologiske utviklingen kan forløpe normalt selv om barn vokser opp under kritikkverdige forhold med dårlig kvalitet på omsorgen. Det kan dreie seg om foreldre som ikke forstår barnets behov og som er lite følelsesmessige tilgjengelige for barnet, det kan være sterke og langvarige konflikter mellom foreldrene, de kan ha problemer med alkohol eller narkotiske stoffer, psykiske vansker som angst og depresjon, eller de kan gjøre seg skyldige i vold og overgrep.

Dette er utvilsomt risikofaktorer som krever at familier får hjelp, og ingen bestrider at det er fordelaktig å vokse opp i en velfungerende familie. Et overordnet perspektiv på risiko viser likevel at på langt nær alle barn som utsettes for risiko får alvorlige psykiske problemer og mange greier seg forholdsvis bra seinere i livet.

Hvorfor er ikke alle barn like utsatte for å spore av i utviklingen når omsorgen svikter, og hvorfor er noen barn mer sårbare enn andre? Det gjelder å ha i bakhodet at det er vanskeligere å forstå et barns utvikling enn å sende et menneske til månen. De som er skråsikre på hva som skal til for at utviklingen forløper normalt, har som oftest nokså begrenset kunnskap om barn. Det gjelder også i det offentlige hjelpeapparatet. Trolig er manglende kunnskaper i mange tilfeller en av årsakene til at barnevernet altfor ofte havner i et uheldig uføre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.