KOMMENTARER

Krigen i Ukraina

Når Putin juger deg rett opp i ansiktet

Når «velgerne» i «valg» støtter opp om regimet med 99 prosent, da vet du at det er diktaturets aller sanneste og avkledte ansikt som snakker, skriver Morten Strand.

Når Putin juger deg rett opp i ansiktet
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Fredag skal den russiske presidenten Vladimir Putin enten innlemme deler av de ukrainske fylkene Luhansk, Donetsk, Zaporizjzja, og Kherson i Den russiske føderasjonen. Eller han skal gjøre dem til «frittstående» republikker, under Russlands vinger. Han skal ta mer enn 15 prosent av Ukrainas territorium, og med et trylleslag gjøre det til russisk.

RYSTENDE SCENER: Juri Bojko er tidligere vise-statsminister i Ukraina. Her blir han beskyldt for å være en russisk agent av Olag Lyasjko. Vis mer

Men trylleslaget stinker. For det er basert på «folkeavstemninger» uten noen som helst legitimitet. Folk er blitt tvunget til å stemme av valgfunksjonærer som går hjem til deg, ofte fot-fulgt av soldater med våpen. Og det er etter alt å dømme mange stemmer som på forhånd er lagt i stemmeurnene, slik det har vært i alle russiske valg de siste åra, gjennomført med mye større åpenhet, enn «folkeavstemningene» i det okkuperte Ukraina. Derfor er «resultatet» 99 prosent oppslutning for tilslutning til Russland i Luhansk, 98 prosent i Donetsk, og rundt 90 prosent i Zaporizizja og Kherson, fylkene som først ble voldtatt og erobret i mars.

For det er diktaturets aller enkleste og dummeste stemme som nå snakker i det russisk-okkuperte Ukraina. Det er nemlig ikke meningen at noen skal tro på «resultatet». Usminkede diktaturer bruker denne typen manipulering for å understreke i hvilken grad - hvor brutalt og rått - de kan rævkjøre deg og alle andre borgere. Det manipulerte «valgresultatet» skal fortelle folk at «her er det vi som bestemmer», vi kan ljuge deg rett opp i ansiktet, og det er ingen ting du kan gjøre med det. Det er dette «valgets» egentlige beskjed, og dets hensikt.

Ved siden av å gi en slags «legitimitet» for russisk overtakelse av de områdene som Russland nå kontrollerer. Det vil i putinismens omvendte logikk gi Russland «rett» til å «forsvare» grensene, eller frontlinja, slik den er nå. Og det vil kanskje - slik Kreml ser det - gi Putin «rett» til å erobre resten av disse fylkene når de ny-mobiliserte soldatene dyttes inn i den kjøttkverna den russiske presidenten har konstruert.

Og kjøttkverna er nå et bilde som blir stadig mer realistisk. Den russiske mobiliseringen som Putin kunngjorde i forrige uke, er stadig mer kaotisk, så kaotisk og desperat at den nå latterliggjøres på nettet. Mobiliseringen «mobilizatsia» blir omtalt som «mogilizatsia», etter det russiske ordet «mogila», som betyr grav. Det er altså mobilisering til grava, eller til døden, det er snakk om.

Og ganske riktig, selv om de offisielle tallene på døde russiske soldater i forrige uke var rett i underkant av 6000. Avisa Novaja Gazeta Europa skriver imidlertid at ifølge tallene fra britisk etterretning, så er tapene blant de russiske styrkene fra okkupert Donetsk, som i stor grad er tvangs-rekrutterte, enorme. I løpet av tre og en halv måned i sommer var det blant disse 55 prosent døde og sårede, og rundt en tredel av disse var døde.

To økonomer har på bakgrunn av matematiske modeller de har laget for Novaja Gazeta Europa kalkulert med at 60 - 70 prosent av de nye russiske rekruttene vil bli drept eller såret, fordi de ikke er trent, eller har hatt noen særlig opplæring. I tillegg er de dårlig utstyrt, mens ukrainerne får stadig bedre både utstyr og våpen. Det betyr at prognosene ifølge disse økonomene er at opptil hver fjerde ny-rekrutterte russiske soldat kan eller skal dø i Putins krig.

Så langt er dette bare tall. Men det er tall som viser at Putins krig går riktig dårlig. Så dårlig at flere hundre tusen russiske menn den siste uka flyktet hals over hodet, både fra Putins Russland og hans hær. De hadde valget mellom å bli mordere, eller selv dø, og mange av de velstående, som hadde et annet valg, valgte dette. De «stemte med beina», som vi skrev da DDR ble til Det Det Var for mer enn 30 år siden, den gang Berlin-muren falt. Øst-tyskerne reiste til Vest-Tyskland. Mens unge russere nå reiser til alle andre steder enn Europa, fordi vi stenger grensene for dem. I stedet reiser de til Kaukasus, Sentra-Asia og Midt-Østen.

Putin tar nå et stort - trolig avgjørende - skritt mot et stadig mer totalitært diktatur i hele Russland. Talen fredag er etter alt å dømme et farvel til alle illusjoner om en slags normalitet i Russland. Men Putins krigs-eventyr er bygget på løgner, og dermed på sandgrunn. Mobiliseringen i forrige uke var et desperat svar på krigen han var i ferd med å tape på slagmarken. De stadige truslene om å bruke atomvåpen er en del av det samme desperate svaret. De har i seg opptil flere varsler om et regime foran undergangen.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer