Når røyken driver vekk

Det ser nå ut til at faren for spredning av munn- og klovsyke fra De britiske øyene er redusert.

  • En slik epidemi på det europeiske kontinent ville vært en katastrofe. De britiske kubålene er imidlertid dramatiske nok. De har fått politikere og landbruksinteresser over hele verden til å reflektere over matvaresikkerhet, fri flyt av matvarer, langtransport av dyr og moderne landbruksproduksjons tåleevne. Munn- og klovsyken kommer på toppen av et stigende ubehag ved å spise kjøtt som følge av kugalskapen
  • I et land som bare i liten grad har åpnet for import av kjøtt fra andre land, er det forståelig at mange nå ønsker å stenge grensene og satse på selvberging. Spørsmålet er om det er mulig i et samfunn hvor forbrukerne i økende grad stiller krav til et variert tilbud av matvarer, og som har forpliktende avtaler med så vel EU som med WTO. Et annet spørsmål er om importrestriksjoner er hensiktsmessig. Det er ikke nødvendigvis slik at norskprodusert mat er tryggere og bedre fordi om den er dyrere.
  • Faktisk er det dem som mener at Norge dilter etter EU. Takket være et EU-direktiv skal forbrukerne i løpet av våren kunne spørre slakteren om hvor kjøttvarene er produsert. Riktignok fjerner veterinæravtalen med EU grensekontrollen med EU-dyr. Men andre EU-krav fører til at overvåkingen av dyrehelsa blir bedre innenfor de enkelte lands grenser. Etter utbruddet av kugalskap er det kommet tiltak for å øke sikkerheten. Faren for massespredning av munn- og klovsyke vil utvilsomt føre til nye. Nestenkatastrofen har den positive side at myndighetene på et helt kontinent skjerper sine krav, både til dyrehold og matproduksjon. Og den dramatiske krisa vil utvilsomt føre til økt satsing på økologisk landbruk.
  • Kanskje vil forbrukerne, når røyken fra De britiske øyene driver vekk, ha større vilje til å betale for kvalitet. Gjerne for gode norske produkter, utviklet i tråd med de internasjonale krav vi retter oss etter og bidrar til stadig å skjerpe.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.