LEDER

Israel og Palestina:

Når skal Joe Biden våkne?

Det er bare amerikansk press på Israel som kan gi resultater.

TILBAKEHOLDEN: Foreløpig holder Biden på mantraet om at israelerne ikke overreagerer når de legger mer og mer av Gaza i grus. REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY
TILBAKEHOLDEN: Foreløpig holder Biden på mantraet om at israelerne ikke overreagerer når de legger mer og mer av Gaza i grus. REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Islamistgruppene Hamas og Islamsk hellig krig skyter raketter mot israelske byer, israelerne skyter tifolds tilbake. I Israel er det opptøyer og sammenstøt mellom palestinere og jøder i et omfang man ikke kan huske siden 1948.

Time etter time, dag etter dag fortsetter dette, uten at utenverdenen kan eller vil gripe inn. I FNs sikkerhetsråd i New York har USAs president Joe Biden allerede stoppet to uttalelser, utarbeidet av Norge, Kina og Tunisia. USA sa nei til et møte som skulle ha vært fredag, nå blir den neste virtuelle sammenkomsten i beste fall søndag. Men uansett, ingen resolusjon fra FN kan få slutt på disse krigshandlingene.

Det er bare amerikansk press på Israel som kan gi resultater. Foreløpig holder Biden på mantraet om at israelerne ikke overreagerer når de legger mer og mer av Gaza i grus. Men går det for langt, kommer trolig USA på banen – dersom en inngripen på det tidspunkt også kan tilfredsstille Israels statsminister Benjamin Netanyahu.

At Israel sa nei til forslaget om våpenhvile fra Hamas forleden, er ikke så vanskelig å forstå. Det kunne ha framstilt palestinerne i Gaza som vinnere. I dagens turbulente situasjon trenger Netanyahu en klar seier. Det tragiske er at statsministerens kamp for å komme unna korrupsjonstiltalen mot ham overskygger mye annet. Med krig kan han igjen framstå som Israels sterke mann.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer