DEBATT

Bergen Engines

Når våknet du, Hårek?

Hårek Elvenes fra Høyre skriver at Bergen Engines er en vekker. Når og hvorfor kom denne vekkeren? Det var åpenbart ikke ved kjennskap til salget, det har regjeringen visst om siden i fjor.

VEKKER: - Når og hvor kom denne vekkeren? Jette F. Christensen (Ap) spør Hårek Elvenes (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VEKKER: - Når og hvor kom denne vekkeren? Jette F. Christensen (Ap) spør Hårek Elvenes (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er strålende nytt om denne saken inspirerer regjeringspartiet til å forvalte norsk sikkerhet bedre. Men det er skremmende at sikkerhetsbevisstheten har vært så svak fram til nå.

Når og hvorfor kom denne vekkeren? Det var åpenbart ikke ved kjennskap til salget, det har regjeringen visst om siden i fjor. Det er ingenting som tyder på at sikkerhetsloven ble vurdert brukt før denne saken ble omtalt i offentligheten, og lenge etter det.

Saken om hvordan norsk sikkerhet blir ivaretatt i møte med strategiske investeringer og oppkjøp, er ikke slutt om man finner en løsning for Bergen Engines.

Trusselvurderingene fra NSM, PST og E-tjenesten forelå da regjeringen ble varslet om dette salget. Der advares det mot strategiske oppkjøp og investeringer som en trussel mot Norges sikkerhet.

Likevel klarer næringsdepartementet å si at «dette er noe departementet verken skal eller bør blande seg inn i». Da næringsministeren ble spurt om verdien av det sitatet svarte hun at «det var et generelt næringspolitisk svar». Hva nå enn det betyr.

Det vitner om en fraværende oppmerksomhet om sikkerhet og manglende dialog mellom departement.

I morgen, 23. mars, kommer Monica Mæland for å redegjøre for Stortinget om det planlagte salget. Regjeringen bør bruke anledningen til en redegjørelse om hva som har skjedd, og ikke skjedd, ikke holde en forsvarstale.

Sikkerhetsloven er ment til å brukes for å hindre at informasjon, informasjonssystemer, objekter eller infrastruktur som har avgjørende betydning for grunnleggende nasjonale funksjoner, ikke havner på feil hender. Videre må vi vite når vurderinger om å bruke sikkerhetsloven begynte. Vi vet at regjeringen visste om dette i desember men det er åpenbart at det å vite om noe er noe annet enn å handle.

Første gang forsvarsministeren ble spurt om sikkerhetsloven ble tatt i bruk, svarte han nei. To uker senere oppga han at det ikke betyr at den ikke kan bli brukt nå. Regjeringen må åpenbart gå igjennom sikkerhetslovens anvendelse om igjen.

SVARER: Assisterende helsedirektør, Espen Nakstad, svarte på Dagbladets og lesernes spørsmål. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Det er helt uklart hva regjeringen definerer som grunnleggende nasjonale funksjoner og kritisk infrastruktur, hvordan de bruker sikkerhetsloven og, kort sagt, hvordan de søker å hindre at informasjon og teknologi vi trenger å holde for oss selv, ikke kommer på avveie.

Forsvarsministeren skal ikke holde redegjørelsen for Stortinget. Det er det justisministeren som skal. Kanskje like greit, ettersom forsvarsministeren har uttalt at han ikke ser noe grunn til å ta selvkritikk i håndteringen av denne saken. Det lover ikke godt for neste oppkjøp eller investering.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer