DEBATT

Bergen Engines

Når våknet du, Hårek?

Hårek Elvenes fra Høyre skriver at Bergen Engines er en vekker. Når og hvorfor kom denne vekkeren? Det var åpenbart ikke ved kjennskap til salget, det har regjeringen visst om siden i fjor.

VEKKER: - Når og hvor kom denne vekkeren? Jette F. Christensen (Ap) spør Hårek Elvenes (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VEKKER: - Når og hvor kom denne vekkeren? Jette F. Christensen (Ap) spør Hårek Elvenes (H). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er strålende nytt om denne saken inspirerer regjeringspartiet til å forvalte norsk sikkerhet bedre. Men det er skremmende at sikkerhetsbevisstheten har vært så svak fram til nå.

Når og hvorfor kom denne vekkeren? Det var åpenbart ikke ved kjennskap til salget, det har regjeringen visst om siden i fjor. Det er ingenting som tyder på at sikkerhetsloven ble vurdert brukt før denne saken ble omtalt i offentligheten, og lenge etter det.

Saken om hvordan norsk sikkerhet blir ivaretatt i møte med strategiske investeringer og oppkjøp, er ikke slutt om man finner en løsning for Bergen Engines.

Trusselvurderingene fra NSM, PST og E-tjenesten forelå da regjeringen ble varslet om dette salget. Der advares det mot strategiske oppkjøp og investeringer som en trussel mot Norges sikkerhet.

Likevel klarer næringsdepartementet å si at «dette er noe departementet verken skal eller bør blande seg inn i». Da næringsministeren ble spurt om verdien av det sitatet svarte hun at «det var et generelt næringspolitisk svar». Hva nå enn det betyr.

Det vitner om en fraværende oppmerksomhet om sikkerhet og manglende dialog mellom departement.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer