KOMMENTARER

Pandemien

Når verden ikke vil ta vaksinen

Det er mange måter å overtale folk til å ta vaksinen på. Fornuft har vært forsøkt, det samme har fengsel og sparken. Men hjelper det? spør Morten Strand.

ENTEN TA VAKSINEN, ELLER FÅ CORONA: Fra en begravelse i Chennai i India. Smitten er overalt. Foto: NTB
ENTEN TA VAKSINEN, ELLER FÅ CORONA: Fra en begravelse i Chennai i India. Smitten er overalt. Foto: NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Fornuften er en ensom ting. Det kunne Dusteforbundet, ved det eksklusive forbundets ganske enerådende sjef, Fredrik Stabel, slå fast i Dagbladet allerede for mange år siden. Denne dype innsikt i livet selv er åpenbart én grunn til at mange ikke vil ta vaksinen som vi alle må ta for å få tilbake livene våre. Men hvordan skal man overtale mennesker til å ta vaksinen når de i utgangspunktet har bestemt seg for ikke å ta den?

Immunolog Anne Spurkland applauderer utvilsomt fornuften når hun sier at folk i vår tid har et relativt enkelt valg, enten å ta vaksinen, eller å få corona. Basert på det vi vet om sykdommen så burde valget være enkelt. Men for mange er det ikke det. Men hvis fornuft ikke hjelper, hva gjør vi da?

Noen er mer direkte enn andre, og Filippinenes hardtslående president Rodrigo Duterte har truet med å sende folk i fengsel for å nekte å la seg vaksinere. Men Duterte er en eksentrisk macho-president med hang til de teatralske sidene ved politikken. Og sånn kan det være i land vi ikke umiddelbart liker å sammenlikne oss med.

Et land som er en interessant case er Russland. Her er vaksine-motstanden veldig høy, med hele 62 prosent av befolkningen som sier de ikke vil ta den russiske vaksinen. Selv om president Vladimir Putin ellers kan være hardtslående nok, så har han utelukket tvangs-vaksinering. Nå kan på en måte Putin takke seg selv for vaksine-skepsisen, med først å ta vaksinen i slutten av mars. Han var åpenbart skeptisk til vaksinen for sin egen del, for han hadde lenge oppfordret andre til å ta den, og han har ikke tillat at det vises bilder av at han får sprøyta, selv om det trolig ville bidratt til mer tillit til vaksinering.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer