DEBATT

Varmerekord på Svalbard:

Når vi smiler av klimakrise

Isen på Svalbard smelter, permafrosten tiner opp, og Meteorologisk institutt feirer med is-emoji. Hva er dette for noe?

SKREMMENDE: Disse varmerekordene er enkelthendelser, men de inngår i en svært skremmende trend. I 2020 kunne selvsamme Meteorologisk institutt melde at Svalbard er et av stedene i verden hvor klimaendringer skjer i raskest tempo, skriver innsenderen. Her fra Longyearbyen. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP
SKREMMENDE: Disse varmerekordene er enkelthendelser, men de inngår i en svært skremmende trend. I 2020 kunne selvsamme Meteorologisk institutt melde at Svalbard er et av stedene i verden hvor klimaendringer skjer i raskest tempo, skriver innsenderen. Her fra Longyearbyen. Foto: Jonathan Nackstrand / AFP Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Fredag kunne NRKs værmelder melde om en ny varmerekord på Spitsbergen. Det har aldri blitt målt så høye temperaturer her før, så nå er det på tide å ta av seg T-skjorta, smilte hun!

Det var god stemning både på Spitsbergen og i Marienlyst.

OSLO  20180622.Eivind Trædal  på Rådhusplassen i Oslo for å høre Partileder i Fremskrittspartiet Siv Jensen oppsummere det politiske halvåret.Foto: Cornelius Poppe / NTB
OSLO 20180622.Eivind Trædal på Rådhusplassen i Oslo for å høre Partileder i Fremskrittspartiet Siv Jensen oppsummere det politiske halvåret.Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

På lørdag kunne Meteorologisk institutts offisielle twitterkonto også melde om ny varmerekord i Longyearbyen.

«Nå er det rett og slett sommerlig i Longyearbyen på Svalbard! Flyplassen måler 12,7 grader og det er varmere enn det var på lufthavna i hele fjor ⛱️😎🍦»

KOM LØPENDE: Charlotte Jonskås og venninna fikk seg en overraskelse på bilturen på vei hjem fra utdrikningslag. Video: Charlotte Jonskås/Dagbladet TV Vis mer

Isen på Svalbard smelter, permafrosten tiner opp, og Meteorologisk institutt feirer med is-emoji. Hva er dette for noe?

Disse varmerekordene er enkelthendelser, men de inngår i en svært skremmende trend. I 2020 kunne selvsamme Meteorologisk institutt melde at Svalbard er et av stedene i verden hvor klimaendringer skjer i raskest tempo. Snittemperaturen har steget med 5,6 grader siden 1961, mot 0,9 grader globalt. I over 30 sammenhengende år har temperaturen ved Svalbard lufthavn vært over den gamle normalen.

Forskeren Ketil Isaksen fra Meteorologisk institutt advarte den gang om de enorme lagrene av karbon og metan som ligger fanget i permafrosten og som nå står i fare for å tine opp og slippes ut i atmosfæren. Inne i verdens permafrost ligger det lagret dobbelt så mye karbon som det finnes i atmosfæren «Om permafrosten på Svalbard og i andre nordlige områder forsvinner, er vi ille ute», sa Isaksen da.

Jeg antar det ikke er Isaksen som styrer twitterkontoen til Meteorologisk institutt, men det er noe sjokkerende over hvordan noen av de mest skremmende nyhetene i vår tid blir lansert som gladnyheter, både på værvarselet og på dagsrevyen.

Skal man ikke unne folk på Svalbard varmt vær? Skal man bli sur av at folk tar av seg T-skjorta og rive isen ut av hendene på dem i klimaets navn? Nei da. Men det er faktisk ganske skremmende at stadig nye varmerekorder knuses over hele verden. Spesielt skremmende i Arktis, der både issmelting og opptining av permafrosten bidrar til å øke oppvarminga enda mer.

At vanlige folk koser seg i sola, eller at tabloidaviser skriver om «knallvær» får vi tåle, men Meteorologisk institutt er et av våre viktigste fagmiljøer på klima.

De store lagrene med karbon og metan i den frosne jorda i Arktis er en av de farligste formene for «selvforsterkende mekanismer» som vi kjenner til innen klimafaget. Oppvarminga av kloden akselererer, og kan komme ut av kontroll.

Jeg skjønner at det ikke er tid til et klimaforedrag på hver værmelding, men det er veldig rart at skremmende eksempler på global oppvarming blir omtalt i muntre ordelag som en gladsak, også av de som burde vite bedre.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer