DEBATT

Covid-19:

Nasjonale tiltak nå!

Sykehusene er allerede overbelastet og et økende antall dør av covid-19. Uten sterkere smitteverntiltak nå, risikerer vi at denne meget uheldige situasjonen vedvarer i førjulstida og gjennom julehelga. Likevel nøler dagens regjering med å innføre tiltak som vi av erfaring vet vil virke.

NØLER: Dagens regjering nøler med å sette i verk effektive smitteverntiltak. Det synes som om helsemyndighetene stoler på at vaksinasjon vil være tilstrekkelig, skriver innsenderne. Her er statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister og Ingvild Kjerkol under en pressekonferanse om koronasituasjonen for noen uker siden. Foto: Torstein Bøe / NTB
NØLER: Dagens regjering nøler med å sette i verk effektive smitteverntiltak. Det synes som om helsemyndighetene stoler på at vaksinasjon vil være tilstrekkelig, skriver innsenderne. Her er statsminister Jonas Gahr Støre og helse- og omsorgsminister og Ingvild Kjerkol under en pressekonferanse om koronasituasjonen for noen uker siden. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

For vel et år siden skrev noen av oss blant annet: «Fortsatt legges i stor grad ansvaret på den enkelte. Stigende smittetall viser at anmodninger om å følge smittevernrådene ikke fungerer godt nok».

Erna Solberg og Bent Høie satte den gang inn tiltak som bremset smitten før jul i fjor og slo den ned med nasjonale tiltak i januar og april da smittesituasjonen igjen begynte å komme ut av kontroll.

RÅD: Byrådsleder Raymond Johansen oppfordrer Oslofolk til å bruke munnbind i butikker, på kjøpesentre, på kollektivtrafikken og i taxi. Video: Anabelle Bruun / Dagbladet TV. Marthe S. Lien / Dagbladet. Vis mer

Situasjonen har nå igjen fått utvikle seg til å bli svært alvorlig, selv etter at en stor del av befolkningen er vaksinert. Mange voksne har synkende immunitet på grunn av at det har gått lang tid siden de fikk sin andre vaksinedose. og det vil ta tid før de eldre får effekt av sin tredje dose. I tillegg til forsert vaksinering, haster det derfor med andre tiltak.

Dagens regjering nøler likevel med å sette i verk effektive smitteverntiltak. Det synes som om helsemyndighetene stoler på at vaksinasjon vil være tilstrekkelig. Regjeringen har ventet for lenge med å sette inn sterke kontaktbegrensende og andre tiltak nasjonalt. Vaksinasjon er viktig, men ikke tilstrekkelig til å redusere smitte og alvorlig sykdom.

Derfor er effektive forskriftsbaserte tiltak, også nasjonalt, helt nødvendig i tillegg til forsert vaksinering. Det er viktig å formidle at mange tiltak må etterleves samtidig, for å få størst mulig effekt: Holde avstand, bruke munnbind, unngå for store samlinger og være vaksinert.

Sammenliknet med i fjor, går det i retning av at juletida i år kan bli preget av at langt flere blir alvorlig syke. Mye kunne vært unngått hvis regjeringen tidligere hadde satt inn smitteverntiltak som vi av erfaring vet virker.

Hvis statsminister Jonas Gahr Støre og helseminister Ingvild Kjerkol iverksetter sterke restriktive tiltak nå, også på nasjonalt nivå, er det fortsatt mulig å hindre at mange vil bli utsatt for smitte og alvorlig sykdom i jula. Ellers kan nedstengning av samfunnet igjen bli nødvendig.

Kjente nasjonale tiltak har virket før. Blant annet vil forskriftsbaserte påbud og forbud føre til at flere følger de viktigste smittevernreglene, og mobiliteten i samfunnet og forsamlingsstørrelse kan reduseres. Det er vel kjent at folk flest i meget liten grad følger anbefalinger om atferdsendring.

I diskusjonen om forholdsmessighet synes dagens regjering å la frihet til fullsatte julebord veie tyngre enn tiltak for å beskytte mot alvorlig sykdom av covid-19. Det er kritisk at kapasiteten for adekvat behandling, både for covid-19-pasienter og andre alvorlig syke, allerede er sprengt ved sykehus landet rundt.

Det haster med sterke nasjonale tiltak. Tiltakene som innføres nå, vil først ha virkning på innleggelsestall om to-tre uker.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer