KOMMENTARER

Venstresiden og Nato:

Nato som spøkelse

Det går et spøkelse gjennom norsk venstreside. Nato-spøkelset. SV skjelver og nøler. Rødt dekker over stalinistisk arv og indre splid, skriver John O. Egeland.

MØTER MOTSTAND: Partileder Bjørnar Moxnes - godt støttet av populisten Mímir Kristjánsson - har i flere år pyntet Rødt med silkemyke, rosa malerstrøk. Disse forsøkene på å gjøre Rødt til et slags SV Max møter intern motstand. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
MØTER MOTSTAND: Partileder Bjørnar Moxnes - godt støttet av populisten Mímir Kristjánsson - har i flere år pyntet Rødt med silkemyke, rosa malerstrøk. Disse forsøkene på å gjøre Rødt til et slags SV Max møter intern motstand. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

I mer enn 60 år har nei til norsk medlemskap i Nato vært et selvfølgelig standpunkt på norsk venstreside. Nei til Nato og atomvåpen er ur-genet i venstresidens prosjekt.

Det skapte Sosialistisk Folkeparti (SF) i 1961og ble naturlig videreført da venstresiden samlet seg i SV i 1973. Marxist-leninistene i AKP arvet det fra SF, og brakte det etter hvert videre inn i Rødt. Vestens kriger i Vietnam, Irak, Libya og Afghanistan holdt flammen levende.

Samtidig har Nato-motstanden blitt skjøvet stadig lengre nedover på venstrepartienes dagsorden. Slutten på den kalde krigen åpnet for at SV kunne få regjeringsmakt. I de åtte åra med Jens Stoltenberg var det en grunnleggende forutsetning at norsk medlemskap i Nato skulle ligge fast. SV regjerte også mens Norge førte krig i Afghanistan.

Før det støttet SV-ledelsen bombingen under krigen på Balkan i 2011. Da ble partileder Kristin Halvorsen karakterisert som «flyvertinne på et bombefly».

Venstresidens partier har beholdt Nato-motstanden i sine politiske programmer. Samtidig har det nokså stille skjedd en dreining mot et mer realistisk bilde av Norges sikkerhetsinteresser. SF/SV hadde lenge sterke pasifistiske drag i sin politikk, og blant velgere og medlemmer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.