DEBATT

NATO og Kina

NATOs Kina-utfordring

Kinas vekst tvinger fram endringer i NATO. Skal alliansen være relevant, må den dekke mer enn tradisjonelle militære trusler.

ASIA: I motsetning til å sende fartøy til Øst-Asia, vil NATOs bidrag kanskje være mer virkningsfullt om medlemslandene kollektivt håndterer kinesiske cyberangrep eller koordinerer økonomiske sanksjoner og eksportkontroll av teknologi, skriver innsenderne. Foto fra NATO-toppmøtet i Brussel 14. juni: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
ASIA: I motsetning til å sende fartøy til Øst-Asia, vil NATOs bidrag kanskje være mer virkningsfullt om medlemslandene kollektivt håndterer kinesiske cyberangrep eller koordinerer økonomiske sanksjoner og eksportkontroll av teknologi, skriver innsenderne. Foto fra NATO-toppmøtet i Brussel 14. juni: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

USAs president Joe Biden har besøkt Europa for å gjenreise de transatlantiske båndene. Ifølge Pew Research Center har landets popularitet vokst kraftig i Europa etter at Biden tok over som president. Et slikt stemningsskifte kan komme godt med når Biden nå forsøker å sikre NATO og europeiske staters støtte til å demme opp for Kina. Kinas vekst skaper utfordringer for NATO som militærallianse. Dette vil prege arbeidet med et nytt strategisk konsept fram mot 2022.

For det første har USA og Europa ulike trusselbilder av Kina. USA ser på Kina som en direkte militær trussel som utfordrer amerikansk tilstedeværelse i Asia, mens geografisk avstand bidrar til at Kina ikke utgjør noen direkte militær trussel for Europa. Kinas vekst tvinger dessuten USA til å nedprioritere Russland, Midtøsten og Nord-Afrika, regioner som er av økt betydning for europeisk sikkerhet.

For det andre har europeiske stater begrensede ressurser til å opprettholde militær tilstedeværelse i Øst-Asia. USA har de siste åra lagt sterkere press på sine allierte om å bidra militært i Asia. Storbritannia er nå på vei med en hangarskipsgruppe til farvannene i Øst-Asia. For amerikanerne er deltakelse fra europeiske allierte av stor symbolsk betydning, men europeiske NATO-land vil i overskuelig framtid spille en begrenset rolle for maktbalansen i Øst-Asia.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer