KOMMENTARER

Ekstreme USA

Nazist? Ja takk

Når Elon Musk og Donald Trump konkurrerer om å være mest høyreekstrem, håper jeg de begge taper så det suser.

EKSTREME: Donald Trump spiser middag med en nazist og Elon Musk har erklært krig mot woke på twitter. Hvordan ble USA så høyreekstremt? Foto: Brendan Smialowski / AFP Photo
EKSTREME: Donald Trump spiser middag med en nazist og Elon Musk har erklært krig mot woke på twitter. Hvordan ble USA så høyreekstremt? Foto: Brendan Smialowski / AFP Photo Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Dette skjer faktisk i USA nå. En tidligere president spiste sist helg middag med en anti-semitt og en nazist i sin gullbelagte eiendom i Mar-a-Lago. Ye, artisten tidligere kjent som Kanye West, tok med seg kompisen Nick Fuentes, en nazist som ønsker å gjeninnføre segregering, drepe jøder og homofile, innføre diktatur og brenne kvinner på bålet.

Donald Trump var angivelig veldig imponert av Nick Fuentes. Han forstår meg, sa han ifølge Ye, som tidligere i høst ble dumpet av samtlige sponsorer for å ha ytret seg ekstremt anti-semittisk og truende mot jøder.

Trump forsikret at Ye ikke hadde sagt noe anti-semittisk under middagen. Dessuten ante han ikke hvem denne Nick Fuentes var. Det er en blank løgn. Ingen dukker uanmeldt opp til middag i Mar-a-Lago uten at sikkerhetstjenesten har sjekket dem i alle bauger og kanter. Om han ikke visste det, kanskje samtalen ga et hint. Fuentes kan knapt åpne munnen uten å være en frådende nazist og holocaustfornekter.

Men Fuentes roste Donald Trump, siterte fra flere av talene hans. Da er det ikke så farlig at han er en ytterliggående høyreekstremist. Ikke at det er et minus heller.

Nazister er tross alt en slags grense for galskap selv i Trump-universet, så Donald Trump har rodd enda mer enn vanlig etter at nyheten sprakk. Han hadde bare tenkt å ha middag med en anti-semitt, ikke visste han at det skulle dukke opp en nazist også. Dessuten gjør MSM alt for å ta meg. Jeg kan ikke en gang spise en fredelig middag med en nazist uten at de kritiserer meg.

Enkelte republikanere har faktisk denne gangen rykket ut og fordømt at Trump spiste middag med en så kontroversiell høyreekstremist. At Fuentes er en holocaust-fornekter, er vanskelig å svelge selv for folk som har akseptert Qanon, Proud boys og stormingen av kongressen. Men mange er tause. Det er ikke så rart. Flere republikanere i kongressen har deltatt på arrangementer sammen med Nick Fuentes. Hvit nasjonalisme er en del av deres bakland.

Samtidig som dette skjer, driver Elon Musk og twitrer om at USA er blitt for woke, og at han nå må sette inn et motstøt ved å la rasister, hvite nasjonalister og motstandere av homofile og transpersoner få fritt leide på sin plattform under dekke av «free speech». Ja, når mannen som for to år siden var president omgås nazister og er under gransking for statskupp, da er det åpenbart at USA er blitt for venstrevridd og trenger en oppstrammer.

Elon Musk liker gutta nede i Mar-a-Lago og postet et bilde av seg selv, Trump og Ye under tittelen: De tre musketerer. Han retwitrer konspirasjonsteorier. Han svarer folk som til nå av god grunn har vært i det dypeste mørke - og trekker dem fram i lyset, som Trump gjorde med Fuentes.

Musk kaller seg selv ytringsfrihetsfundamentalist og har siden oppkjøpet oppført seg som twitters største troll. Men ytringsfrihet er jo bare en salgsgimmick som høyresiden pynter seg med. Hvem kan være mot ytringsfrihet? Ganske mange faktisk, hvis vi snakker om Musks idiotiske versjon av «free speech» som retten til å si hva du vil, hvor du vil.

Det er riktignok noen som tror at Musk lever i en boble hvor han faktisk tror at et slikt eksperiment er mulig, og at det har noe høyverdig ved seg. Men flere som har fulgt ham i lengre tid, mener han bare er blitt stormannsgal og er en idiot.

Musk er en hykler, noe han har vist allerede etter bare noen uker ved å stenge ute folk som skadet ham. Definisjonen av sosiale medier er at det er regler, akkurat som i samfunnet ellers. Selv høyreekstreme Infowars har nettetiketteregler. Elon Musk må gjerne invitere de verste rasister, homofober og kvinnehatere til å slå seg løs i ytringsfrihetens navn, men det er jo ikke en fest de aller fleste vil være med på. Folk vil snu i døren, si nei takk og gå et annet sted.

Halvparten av twitters største annonsører har trukket seg. Jeg tror ikke at gigaselskapene det er snakk om har all verdens moral. De ville annonsert hvor som helst om det solgte varene deres. Tvert om vurderer de kynisk at folk flest ikke liker seg i det ekstreme og sjikanøse miljøet Musk legger til rette for. De aller fleste av kundene deres er normale. De liker ikke nazister. De vil ikke forbindes med det brune gjørmebadet Musk legger opp til.

Personlig håper jeg fremdeles at twitter overlever. Det er en genial plattform i all sin enkelhet og tilgjengelighet. Men jeg har selvfølgelig råd til å betrakte spetakkelet utenfra, her jeg sitter trygt og godt i Norge i min boble.

Det tragiske med hva Elon Musk er i ferd med å gjøre, er at han paradoksalt nok ødelegger så mange menneskers mulighet til å ytre seg. En av de største suksessene til twitter er det såkalte «Black twitter», hvor svarte fant sammen, kommuniserte, diskuterte og informerte. Hvor trygge føler de seg når twitters moderering av hatprat i praksis er fjernet? Twitter var også en viktig plattform for mange opposisjonelle rundt om i verden, som nå ikke lenger kan stole på personvernet. Og Elon Musk, som er en ytringsfrihetsfundamentalist, tror noen han vil være like kompromissløs når det gjelder sitt neste store marked, Kina?

Selvfølgelig ikke. Han er en mangemilliardær, verdens rikeste mann, som morer seg med å leke gud en stund uten tanke for hva han ødelegger eller hvem han skader. Han har ikke filla peiling på hva han driver med og burde konsentrere seg om å lage elbiler og raketter, som han beviselig er utrolig dyktig til. Han burde slutte å være så selvopptatt at han twitrer døgnet rundt.

Hm, det lyder gjenkjennelig.

ENIGHET: Etter en måned med harde forhandlinger presenterte Ap, Sp og SV budsjettavtalen de har kommet fram til. Video: Håvard Tanche-Larsen Knutsen / Dagbladet TV Vis mer

Hva er det med to fyrer som Trump og Musk som gjør at de twitrer døgnet rundt. Den ene er en eks-president og håper å bli den neste, den andre er verdens rikeste mann, og likevel er de så usikre og trengende at de må høre fra folkets dyp døgnet rundt at de er fantastiske og beundret. Det er ikke overraskende at de omgås eller sympatiserer med nazister. Det er ekstremisme, overlegenhet og underkastelse på en gang, alt de ønsker seg.

Men det er både uhyggelig og trist for resten av oss som prøver å navigere i verden at noen av de mektigste og rikeste i USA har gått helt av hengslene og omfavner det mørkeste i verdenshistorien. OK, så trodde vi ikke at USA var sosialdemokratisk, men jeg stolte i hvert fall på at de ikke skulle gå helt nazi. Hva som har skapt denne symbiosen mellom Trump og Musk i et blunk i historien, skal sikkert analyseres i evigheter, men det kan tenkes at det bare er to usannsynlig selvopptatte og oppblåste egoer som aldri har møtt motstand.

På tide å gi dem det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer