KOMMENTARER

Kuppforsøket i Tyskland

Nazister på ville veier

Kuppforsøket i Tyskland har selvfølgelig sine operetteaktige sider. En sterk romantisk pasjon, og en stor komedie. Men det hele er av denne verden, skriver Morten Strand.

HOVEDROLLEN: Heinrich Xlll ble arrestert mandag morgen. Foto: AP / NTB
HOVEDROLLEN: Heinrich Xlll ble arrestert mandag morgen. Foto: AP / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Hovedpersonen ser ut til å være en greve, fra en slekt som har styrt noen landskaper i Thüringen siden slutten av 1100-tallet, og siden 1600-tallet kalt alle guttebarna sine for Heinrich. Dagens Heinrich, som var utpekt til å lede en slags regjering i det mislykkede kuppet, har navnet Heinrich Xlll, og er 71 år. Den andre hovedpersonen ser ut til å være en pensjonert offiser fra Bundeswehr, det tyske militæret. Han omtales som Rüdiger von P.

MISNØYE: Deler av befolkningen har tatt til gatene i Tyskland for å protestere mot de nye coronatiltakene. Video: Twitter Vis mer

Hensikten var å ta over makta i Tyskland med vold, og gå i samtaler med USA og Russland. Å bruke vold mot statsmakta var en del av grunnlaget for at tysk etterretning i morgentimene mandag arresterte 25 mennesker. De tenkte kuppmakerne skulle storme den tyske nasjonalforsamlingen, Riksdagen, og ta folkevalgte som gisler.

USA og Russland (eller Sovjetunionen) var sammen med Storbritannia Hitler-Tysklands hovedmotstander under 2. verdenskrig. Hva samtalene skulle dreie seg om er ikke klart, men det er kanskje grunn til å tro at det skulle dreie seg om oppgjøret etter krigen, der mange av Hitler-Tysklands ledere ble dømt til døden for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten i Nürnberg. En av de mistenkte la ut denne meldinga på Internett i minuttene før politiaksjonen, som involverte 3000 tjenestemenn og kvinner.

«Alt vil bli annerledes. Tidligere aktorer, dommere og ansvarlige i helsevernet vil snart befinne seg på anklagebenker i Nürnberg 2.0».

«Nürnberg 2». Revansjisme og «rettferdighet for Tyskland» etter nederlaget i 2. verdenskrig ser dermed ut til å være en del av formålet med det operetteaktige kuppforsøket. Operetten kjennetegnes som kjent blant annet av stort drama, stor grad av forvirring, og en storyline som ofte ikke er av denne verden.

Og historien om nazismen i Tyskland er ikke ukjent med også operetteaktige opptredener. Adolf Hitlers kuppforsøk i ølhallen i München i 1923 er en slik hendelse. Den unge Hitler stormet inn i en ølhall i byen sammen med sine væpnede tilhengere, de skjøt vilt rundt seg, og drepte 21 mennesker. Hitler fikk en kort - nærmest symbolsk - fengselsdom som han brukte til å skrive sitt kampskrift «Min kamp». Så slapp han ut, og han organiserte sine paramilitære brunskjorter som terroriserte sine politiske motstandere, og rev den demokratiske Weimar-republikken i filler. Resten ble - som vi vet - historie.

Heinrich Xlll rakk aldri å gjøre noe kupp. Men alliansen mellom gammel adel, nasjonalistisk militarisme, og konspirasjonsteorier, både var, og er, eksplosiv. For hva var mer konspiratorisk enn Hitlers nazisme? Jødene fikk skylda for alt som var galt, sosialister fikk skylda for forbrytelser som nazistene hadde gjort, brannen i Riksdagen for eksempel. Svart ble til hvitt i systematiske løgnkampanjer. Det var Fake News og konspirasjonsteorier så godt - eller snarere dårlig - som noe av det som presteres i dag. Flere av de arresterte skal være tilhengere av QAnon, som også flere av Donald Trumps tilhengere - og for alt vi vet Trump selv - bekjenner seg til.

Sentralt i plottet er bevegelsen Reichsbürger, riksborger, ei gruppe som har vokst de siste åra. Den har vokst på vaksine-motstand og nedstenging under pandemien, og det er grunn til å tro at den vil mobilisere på misnøye med høye strøm- og gasspriser i vinter på grunn av krigen i Ukraina.

Reichsbürger-bevegelsen mener at den tyske staten er illegitim, og strekker sine drømmer tilbake til Tysklands samling i 1871, etter den tysk-franske krig da tyske soldater erobret Paris. Ved freden strakte det tyske riket seg fra Alsace-Lorraine i vest, og til Øst-Preussen og langt inn i dagens Polen og Litauen i øst. I den grad det avvergede kuppforsøket er en operette, så kan det se ut til at Heinrich Xlll og hans folk ville snakke med USA og Russland om å gjenopprette de gamle grensene. En av de arresterte er ei russisk kvinne, og det skal ha vært forsøk på å kontakte russiske myndigheter. Den russiske ambassaden i Berlin nekter for at det har vært noen kontakt.

Noe av det mest skremmende ved mandagens arrestasjoner er at tankegodset de representerer skal ha sneket seg inn i dagens tyske forsvars- og sikkerhets-miljøer. Flere offiserer og tidligere offiserer har de siste åra vært etterforsket for oppbevaring av til dels store mengder våpen, og for sympati med Reichsbürger bevegelsen og tysk nynazisme.

En slags skyggeregjering skal allerede ha vært etablert i det de tyske sikkerhetsstyrkene slo til. Historien er som fra en overdådig, handlingsmettet, operette. Den egner seg for scenen, ikke for virkeligheten.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer