DEBATT

Nedstengingen har effekt

Det er bedre at du forbereder deg på at den sosiale nedstenginga videreføres enn på det motsatte, skriver byrådsleder Raymond Johansen.

JULA: Byrådsleder Raymond Johansen kan ikke love et julesvar enda. Her under en pressekonferanse om coronasituasjonen i Oslo kommune. Foto: Terje Bendiksby / NTB
JULA: Byrådsleder Raymond Johansen kan ikke love et julesvar enda. Her under en pressekonferanse om coronasituasjonen i Oslo kommune. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Kjære Oslo,

Du er sikkert ikke den eneste som lurer på hvordan jula blir i Oslo. Til det kan jeg egentlig bare si følgende: vi er helt avhengig av å se hvordan smittetallene utvikler seg den neste uka før vi kan bestemme oss. Men det er bedre at du forbereder deg på at den sosiale nedstenginga videreføres enn på det motsatte.

Det er smittetallene som er «sjefen» i byen om dagen – og dem kan vi alle påvirke. Derfor er det viktig at du fortsetter å begrense reiser i byen og sosiale treff så mye som mulig.

Vi hadde i snitt 142 smittede hver dag i Oslo forrige uke mot 182 i uka før. Det er bra, og en viktig beskjed om at den sosiale nedstenginga har effekt. Mindre mobilitet og færre nærkontakter reduserer sjansene for smitte, og gir oss et lavere smittenivå i byen vår. Dermed blir det også lettere å spore smitte og unngå at smitten sprer seg til eldre og sårbare grupper.

Likevel er det ingen tvil om at smittenivået fortsatt er høyt. I deler av Oslo har vi et betydelig smittepress. Ifølge Folkehelseinstituttet klarer vi bare å fange opp omtrent halvparten av smitten som finnes i samfunnet. Selv om vi har god testkapasitet og over 20 teststeder i Oslo nå, kan terskelen for å teste seg være for høy for en del av våre innbyggere. Derfor endrer vi nå litt på teststrategien i Oslo. Vi kommer til å teste mye mer i områder som har mye smitte, blant annet gjennom massestesting av skoler, nye dropintilbud og nye raskere testmetoder.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer